Presuda Buškoviću u petak

Bušković je optužen da je sedmog marta oko 21.30 časova, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog bez povoda, fizički napao Lakićevu
268 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 16:15h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Željka Jovović odlučiće u petak da li je Ivan Bušković, optužen za napad na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje, za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Bušković je optužen da je sedmog marta oko 21.30 časova, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog bez povoda, fizički napao Lakićevu, ispred njene zgrade, dok je vraćajući se s posla otključavala ulazna vrata.

Zastupnik optužbe Miloš Šoškić je, u završnim riječima, istakao da okrivljeni u svojoj odbrani nije naveo nijedan detalj saglasno sa svjedocima koji su tvrdili da su sa njim sporne večeri igrali fudbal, dok je, sa druge strane, potpuno dosljedan i precizan iskaz oštećene jasno ukazao da je Bušković napadač.

“Okrivljeni je tvrdio da je sedmog marta od 21 do 22 časova igrao fudbal sa četvoricom momaka, koji su naveli da te noći nijesu igrali fudbal, niti su bili na terenu gdje se fudbal igrao. Bušković tvrdi da je te noći nosio sivi donji dio trenerke i zelenu duksericu sa kapuljačom, dok su svjedoci, koji su tvrdili da je igrao fudbal sa njima, naveli da on uvijek igra fudbal u sivoj trenerci marke ribok”, rekao je, između ostalog, Šoškić.

Lakić ga prepoznala

On je podsjetio i da je Bušković tvrdio da je nakon fudbala otišao kući i da više nije izlazio, što je takođe opovrgnuto iskazima svjedoka koji su rekli da su sa njim bili ili ga vidjeli ispred kuće njegovog rođaka, gdje su puštali pse.

“S druge strane, oštećena je prilikom izvođenja radnji prepoznavanja nedvosmisleno ukazala na okrivljenog kao lice koje je izvršilo krivično djelo, a na glavnom pretresu ostala dosljedna i savjesno nam ukazala da je okrivljeni napao”, rekao je Šoškić.

On je dodao da sud mora cijeniti brojne otežavajuće okolnosti pri odlučivanju, odnosno da je prišao ženi sa leđa, da je iskoristio trenutak da je napadne kada je otključavala vrata i bez ikakvog povoda joj zadao udarce, kao i da je ranije više puta osuđivan.

Hajduković: Policija nesposobna da nađe pravog napadača

Za branioca okrivljenog, advokata Darka Hajdukovića, potpuno su beznačajne činjenice da iskazi svjedoka i optuženog nijesu u saglasnosti, a Buškovićevu nepreciznost u pobrojavanju lica koja su sa njim igrala fudbal sporne noći, karakteriše kao spontanost u kazivanju okrivljenog.

“Oni svake nedjelje po tri puta sedmično igraju fudbal na istom terenu i zar mogu zapamtiti beznačajne detalje ko je s kim došao, u šta su bili obučeni i ko je sve bio na fudbalu”, naveo je Hajduković.

On je dodao da su Lakićevu pojedinci iz Uprave policije doveli u zabludu, svojom nesposobnošću da pronađu pravog izvršioca.

“Pronašli su Buškovića, koji je bio u bjekstvu zbog ranije osude, a koji je čim je čuo zašto ga traže sam došao u policiju i bezuspješno zahtijevao detektor laži. Odmah je započeta nezapamćena medijska kampanja i osuda, a pojedinci iz vrha vlasti javno su saopštavali da je on izvršilac”, rekao je Hajduković u završnom izlaganju.

Bušković je istakao da nije napao Lakićevu, te da nema nikakvog razloga da je napadne, jer je uopšte ne poznaje.

“Dajte mi pet puta veću kaznu, samo bih volio da ja i Lakićeva, kada se sve ovo završi, odemo na poligraf da vidimo ko govori istinu”, naveo je Bušković.

Lakić je od februara prošle godine meta uznemiravanja i prijetnji, a sve je počelo nakon što je počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu. U podgoričkom Osnovnom sudu je prije mjesec dana osuđen radnik fabrike “Montenegro tobacco company” Slavko Musić na četiri mjeseca zatvora zato što je trećeg februara prošle godine svojim vozilom blokirao automobil ekipe “Vijesti”, blizu hangara u Donjoj Gorici, i tada sa tri nepoznate osobe stajao u dvorištu kuće u kojoj se nalazila Lakićeva, kako bi zaplašio nju i porodicu s kojom je razgovarala, a koja živi iza bedema hangara gdje se navodno proizvodi ambalaža lažnih brendova cigareta. Nedavno je Milanu Grgureviću iz Danilovgrada ukinuta presuda kojom je osuđen na godinu zatvora jer se lažno prijavio da je prijetio Lakićevoj i njenoj kćerki, a ponovljeno suđenje počinje u septembru. Naručioci ovih napada, zastrašivanja i prijetnji i dalje su enigma.

Zbog bezbjednosne procjene, novinarka “Vijesti” i njena porodica su devetog marta, dva dana nakon napada, dobili stalnu policijsku zaštitu, a ona je tada odlučila da se privremeno povuče iz novinarstva.

Adžić: Unaprijed isplaniran napad

Advokat Miladin Adžić, punomoćnik Lakićeve, je ocijenio da je ovo bio pripremljen i unaprijed isplaniran napad, u kojem je osnovno pravilo da se izvršioci trude da ostane što manje tragova koji bi doprinijeli rasvjetljavanju, a sa druge strane da obezbijede dokaze za slučaj da budu osumnjičeni.

“Sud mora imati u vidu da je okrivljeni izvršilac naručenog krivičnog djela, jer sam nije imao ni razloga, ni povoda da izvrši krivično djelo, oni su posebno opasni, pa prema njima sud mora izreći strože kazne”, naveo je Adžić.

Na listinzima nema propuštenih poziva

Na pitanje zastupnika optužbe Miloša Šoškića da li se na dostavljenim listinzima operatera registruje samo ostvarena komunikacija ili propušteni pozivi, vještak telekomunikacione struke Predrag Boljević je naveo da, nažalost, suprotno Zakonu, operateri registruju samo pozive koji im ostvaruju prihode i takve ih dostavljaju sudu.

Galerija

Bonus video: