veliki požar

Tivat: Izgorjelo oko 5 hektara borove šume i niskog rastinja

"Zbog najavljenog jakog vjetra, ostaćemo da dežuramo na požarištu kako bi na vrijeme spriječili eventualno rasplamsavanje vatre“
65 pregleda 2 komentar(a)
požar Ljajkovići, Foto: Vesko Belojević
požar Ljajkovići, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.07.2012. 16:05h

U velikom požaru koji je oko 13 sati izbio u dijelu kompleksa bivšeg poljoprivrednog dobra „Montepranzo“, istočno od tivatskog naselja Gradiošnica, izgorjelo je oko 50 hiljada kvadrata borove šume i niskog rastinja.

Požrtvovanom akcijom vatrogasaca iz Službi zaštite Tivat i Kotor, odnosno pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića, te intervencijom po jednog „dromadera“ i „air tractora“ Sektora za vanredne situacije MUP-a Crne Gore koji su na požarište bacili nekoliko „vodenih bombi“ iz vazduha, požar je oko 17 sati u najvećoj mjeri ugašen i nspriječeno je njegovo prenošenje na maslinjake i šume dalje prema naselju Kavač i Vrmcu kao zaštićenom području prirode.

„Uspjeli smo da skoro potpuno savladamo vatru i sada smo u posljednjim fazama gašenja požara. U svakom slučaju, zbog najavljenog jakog vjetra, ostaćemo da dežuramo na požarištu kako bi na vrijeme spriječili eventualno rasplamsavanje vatre“, kazao je „Vijestima“ načelnik Službe zaštite opštine Tivat Risto Subotić.

"Zbog najavljenog jakog vjetra, ostaćemo da dežuramo na požarištu kako bi na vrijeme spriječili eventualno rasplamsavanje vatre“

On je dodao da je u akciji gašenja požara koji je izbio na samoj administrativnoj granici opština Tivat i Kotor učestvovalo više od 30 gasitelja iz ta dva grada i iz Radovića sa ukupno 8 protivpožarnih vozila, a na licu mjesta bio je i tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš koji je izašao sa sjednice lokalnog parlamenta da bi nadgledao akciju gašenja i koordinisao saradnju sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a.

Na području opštine Tivat su izbila i dva manja požara i to sinoć oko 23 sata na području blizu Lovanje koji je ugašen brzom intervencijom pripadnika Službe zaštite Tivat, odnosno oko 01.15 sati ujutro u Đuraševićima gdje je stanje bilo puno ozbiljnije jer je duvala jaka bura koja je rasplamsavala požar.

Vatra je ipak, brzo ugašena intervencijom tridesetak pripadnika DVD „Krtoli“ iz Radovića koji su na požarište izašli sa tri vatrogasne cistijerne, a u gašenju su im pomagali i mještani Đuraševića.