Festival gitare u Nikšiću: Povratak na kulturnu mapu

Direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković je kazao da u mnoštvu muzičkih festivala, nikšićki ima poseban profil
139 pregleda 0 komentar(a)
gitara, Foto: Thamesclassicalguitars.com
gitara, Foto: Thamesclassicalguitars.com
Ažurirano: 18.07.2012. 17:50h

U Nikšiću je 16. jula počeo VII Međunarodni guitar festival i trajaće do 21. jula. Festival koji se organizuje već sedmu godinu zaredom okupljao je brojne vrsne umjetnike iz čitavog svijeta, kao što su Karlo Markjone, Tilman Hopštok, Zoran Dukić, Rolan Dijens, Roberto Ausel, Dušan Bogdanović, Rikardo Galjen,Vlatko Stefanovski, ali i umjetničke veličine poput Radeta Šerbedžije, Miroslava Tadića, Oksara Guzmana i dr…

Organizatori i osnivači Festivala Goran Perišić i Danijel Cerović već sedmu godinu zaredom u Nikšić dovode najznačajnija imena gitarske scene.

“Ovaj Festival je jedan od najznačajnijih koraka ka povratku Nikšića na kulturnu mapu Evrope. Mnoštvo umjetnika iz svih krajeva svijeta koji će biti gosti festivala, afirmisaće Nikšić kao stjecište mladih i talentovanih, koji svoju umjetnost doživljavaju kao nabolju sponu različitih kulturnih miljea”, kazao je na otvaranju gradonačelnik Nikšića Radojičić.

Svi koncerti će se održavati od 21 sat u koncertnoj dvorani muzičke škole ”Dara Čokorilo”

Direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković je kazao da u mnoštvu muzičkih festivala, nikšićki ima poseban profil.

“To se ne sagledava samo kroz odličan koncertni program koji je i ove godine postavljen, već se ogleda kroz masovno i kvalitetno takmičenje na kojem se ne dijele samo nagrade najboljima, već se razvija ljubav prema muzici”.

Finale u studiju RTV Atlas

Svi koncerti će se održavati od 21 sat u koncertnoj dvorani muzičke škole ”Dara Čokorilo”. Takmičenje u prve četiri starosne kategorije održano je prethodne večeri, dok će se u petoj starosnoj kategoriji održavati u etapama, a veliko finale biće održano 21. jula u studiju RTV Atlas uz direktan prenos.

Prva nagrada je gitara “Andreas Marvi” u vrijednosti od 7.500 eura, kao i koncerti sa CSO i koncert u Beču

Gosti ovogodišnjeg festiva biće: Andraš Csáki, Judicael Perroy, Goran Krivokapić, Istvan Roemer, Andreas Marvi, Maroje Brčić, Darko Karajić, Neno Munitić, Slavko Mrdalj, Raško Radović, Živojin Kuzmanović, Goran Perišić iDanijel Cerović.

Prva nagrada je gitara “Andreas Marvi” u vrijednosti od 7.500 eura, kao i koncerti sa CSO i koncert u Beču. Druga nagrada je gitara “Slavko Mrdalj” u vrijednosti od 3500 eura.

Projekat organizuje producentska kuća “Avangarda production” Andrije Miloševića, a podržali su ga Ministarstvo kulture, Opština Nikšić, Andreas Marvi, Muzički centar Crne Gore, Hrvatska glazbena mladež, Savarez, RTV Atlas, portal Analitika i Dnevne novine. Sve informacije mogu se naći na sajtu festivala www.ngf.me.

Bonus video: