Odobren lijek protiv HIV virusa

U prvom kliničkom ispitivanju Nacionalnog zdravstvenog instituta, sprovedenom na 2.500 gej i biseksualnih muškaraca i žena, lijek je bio uspešan u 42 odsto slučajeva
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 11:43h

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) je saopštila da je prvi put odobrila lijek koji smanjuje rizik od zaraze virusom HIV.

Osobe kod kojih postoji opasnost da se zaraze virusom HIV-1 od sada mogu da koriste lek Truvada, kako bi smanjili rizik, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Truvada prošla dva odvojena ispitivanja.

U prvom kliničkom ispitivanju Nacionalnog zdravstvenog instituta, sprovedenom na 2.500 gej i biseksualnih muškaraca i žena, lijek je bio uspešan u 42 odsto slučajeva.

Prema rezultatima ispitivanja Univerziteta Vašingtona, uz učešće 4.800 heteroseksualnih parova, lijek je bio uspješan u 75 odsto slučajeva.

Direktor antivirusnog odjeljenja u FDA Debra Birnkrant je izjavila da Truvada sprečava zadržavanje i razmnožavanje virusa HIV u ljudskom tijelu.

"Truvada nije novi lijek, već proizvod koji se koristi sa drugim ljekovima za tretman zaraženih", rekla je Debra Birnkrant.

Bonus video: