Vjetar rasplamsava požar u kanjonu Tare

"Tokom noći je bilo mirno, jer nije bilo vjetra. Počelo je jače da duva, pa se vatra rasplamsava prema Bistrici", kaže komandir mojkovačkih vatrogasaca Dragan Marković
1 komentar(a)
Požar Mojkovac, Đurđevića Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Požar Mojkovac, Đurđevića Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.07.2012. 09:44h

Vjetar koji je počeo da duva od 10 sati rasplamsava požar u kanjonu Tare, u dijelu prema selu Bistrica.

Vatra u Crnim podima je pod kontrolom, a komandir mojkovačkih vatrogasaca Dragan Marković kazao je da im u rezervatu na dežurstvima pomažu kolege iz Berana.

"Tokom noći je bilo mirno, jer nije bilo vjetra. Počelo je jače da duva, pa se vatra rasplamsava prema Bistrici. U Crnim podima, iako se vatra pojavljuje na različitim mjestima, zbog "podzemnog" požara koji se prenosi korijenjem stabala i ne može se pretpostaviti gdje će se pojaviti. No, za sada uspijevamo da gasimo na vrijeme i potpuno kontrolišemo situaciju", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, jutros nije bilo intervencije gašenja iz vazduha, jer avioni ne mogu da polete zbog jakog vjetra.

Tokom 16. jula takođe, jak vjetar i zadimljenost ometali su intervencije dromadera crnogorskog i helikoptera hrvatskog MUP-a.

Mojkovački vatrogasci u Crnim podima su već 12 dana angažovani na gašenju pođara. Pomagali su im nekoliko dana kolege iz Bijelog Polja, Kolašina, Rožaja i Berana, kao i pripadnici Vojske.

Većina od pripadnika službe zaštite Mojkovac minulih dana svakodnevno je na dežurstvima.

Požari na Golešu, Omanovicu i ispod brda Ključ ugašeni

Tri požara na području kolašinske opštine koji su minula zahvatili pašnjeke na Golešu, Omanovicu i ispod brda Ključ, ugašeni su tokom noći, saopštili su iz kolašinske Službe zaštite.

"Požari su se sami ugasili, zahvaljujući prirodnim baranama, odnosno potocima, koji su im se "našli na putu". Za sada više nema požara na području naše opštine", rekao je komandir vatrogasaca iz Kolašina Željko Darmanović.

Kolašinska služba zaštite protekle noći pomagala je u gašenju požara na brdu Gorica.

Bonus video: