Dašić: Simo Ćirković, istoričar modernih pogleda

Od preko 500 radova koje je objavio Ćirković, Dašić pominje sljedeće: “Rabotnici, vojnici, djelatnici. Društva srednjovjekovnog Balkana”, “Staro srpsko rudarstvo” itd.
168 pregleda 0 komentar(a)
Rajko Todorović Todor, Vučji do, Foto: Skupstina.me
Rajko Todorović Todor, Vučji do, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 17.07.2012. 08:22h

U monografiji “O istoričarima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti - prilog istoriji istoriografije Crne Gore” autor Miomir Dašić između ostalih piše o životu i djelu dr Sima Ćirkovića profesora srpske istorije srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Dašić, Ćirkovića karakteriše kao “medievistu monumentalnog naučnog opusa”, dajući do znanja čitaocu da kazivanje o ličnosti i opusu Sima Ćirkovića piše kao njegov kolega opterećen prijateljstvom koje traje šest decenija tačnije od studentskih dana, i to prijateljstvo ne isključuje emotivnost u pohvalama njegovog djela, ali kako kaže uložen je trud da to ne preovladava.

“Kao istoričar Ćirković se obrazovao i naučno formirao u poznatoj beogradskoj istoriografskoj školi. Svojim radovima ovaj naučnik je obogatio srednjovjekovnu istoriografiju Srbije, Crne Gore i Balkana.

Istoričar je modernih pogleda na prošlost srpskog i drugih balkanskih naroda ne samo srednjeg vijeka. Osnovna oblast naučnog interesovanja Ćirkovića još od studentskih dana bila je srednjovjekovna istorija srpskog i balkanskog naroda. Istaraživanja je započeo kao student u Dubrovačkom arhivu.

Diplomirao je kod prof. dr Mihaila Dinića sa zapaženim radom “Golubac u srednjem vijeku”. Od 1952. godine, njegova istraživanja su se odlikovala tematskom raznovrsnošću, metodološkom inovativnošću, kritičnošću i težnjom ostvarenja sinteze.

"Svojim radovima ovaj naučnik je obogatio srednjovjekovnu istoriografiju Srbije, Crne Gore i Balkana", kaže Dašić za Sima Ćirkovića

Tako kompleksno shvaćene studije Ćirković je zasnivao, prije svega, na dugogodišnjim istraživanjima u arhivskim ustanovama počev od Beograda, i Dubrovnika, pa do Venecije, manastira Hilandara, Budimpešte.

Pretresao je i arhivalije znatnog broja naših srednjovjekovnih manastira i gradova o kojima je pisao posebne studijske rasprave i priloge”, piše Dašić.

On dalje piše da je Ćirkovićevo stvaralaštvo “tematski raznovrsno i sadržajno slojevito; odnosi se na političku, privrednu, društvenu istoriju, metodologiju istorijske nauke, istoriju državnih institucija, političku teoriju i istoriju ideja, istorijski geografiju, istoriju književnosti... itd.

Na svim tim poljima snažno se iskazao znanjem kao istoričar velikog naučnog zamaha”, piše Dašić.

Prema njegovim riječima “akademik Ćirković je sistematski pratio rezultate istoriografije u Crnoj Gori”.

“Erudiciju je pokazao i u svom referatu ”Osobenosti Istoriografije o srednjovjekovnom periodu Crne Gore” na okruglom stolu “Srednjovjekovna istorija Crne Gore kao polje istraživanja” u kome je na sintetičan način, istakao sve bitne specifičnosti koje se tiču izučavanja istorije Crne Gore srednjeg vijeka”, ističe Dašić.

Od preko 500 radova koje je objavio Ćirković, autor smatra da treba neizostavno pomenuti sljedeće: “Rabotnici, vojnici, djelatnici. Društva srednjovjekovnog Balkana”, “Staro srpsko rudarstvo” sa Desom Kovačević-Kojić i Ružom Ćuk, “The Serbs” ,” I Serbi”, “Srbi među evropskim narodima” ....

Sima Ćirković je bio redovni član SANU, i dopisni član akademija BiH, Hrvatske i Crne Gore. Umro je 2009. godine.

Dašić Ćirkovića karakteriše kao “medievistu monumentalnog naučnog opusa”, dajući do znanja čitaocu da priču o ličnosti i opusu Ćirkovića piše kao kolega opterećen prijateljstvom koje traje šest decenija

Bonus video: