U gašenju požara u Sutomoru uključeni i helikopteri

Izbjegnuta je ogromna materijalna šteta, osim rastinja u brdu stradao je samo zapušteni maslinjak nadomak hotela „Korali“
119 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 18:47h

Nakon žestoke bitke sa plamenom stihijom tokom cijele noći, barski vatrogasci uspjeli su da odbrane kuće u sutomorskom naselju Brca iznad magistrale, kao i hotel „Korali“ ispod magistrale. Najveći neprijatelj vatrogasnim timovima bio je snažan sjeverni vjetar koji je raspirivao plamene jezike na sve strane i prenio požar preko magistrale.

Od 9 časova u gašenju požara učestvuju i helikopteri Vojske Hrvatske, koji su poslati na ispomoć Crnoj Gori.

Foto: Čitalac reporter

Foto: Čitalac reporter

"Oko 22:30 u naselju Brca kod zadnjih kuća kada se krene preko pruge izbio je požar. On se odmah preko jakog vjetra prenio na gust i nepristupačan šumski kompleks, a zatim i spustio do magistrale. Odmah smo u pomoć pozvali kolege iz Ulcinja, Petrovca i sa Cetinja, priskočili su u pomoć mještani i policajci, vojska je poslala dva vozila, vodovod i privatnici su takođe uputili svoje cistijerne, imali smo 50 ljudi na terenu koji su učestvovali u akciji", priča jutros za "Vijesti" Velizar Čađenović, načelnik barske Službe zaštite.

Foto: Čitalac reporter

Vatrogasci su odmah isključili struju na željezničkoj pruzi, razvukli liniju preko šina i odbacili nalete plamenih jezika od kuća na obodu Brce.

Foto: Čitalac reporter

Čađenović ističe da je ovaj požar i dalje aktivan u Brci, a da zbog jakog vjetra vatrogasci narednih 48 sati neće oka sklopiti, niti napuštati ovu poziciju.

Video: Čitalac reporter

Srećom, izbjegnuta je ogromna materijalna šteta, osim rastinja u brdu stradao je samo zapušteni maslinjak nadomak hotela „Korali“. U samom hotelu je, kažu vatrogasci, tokom akcije bilo panike i poziva da se obavi evakuacija zbog čega je za svaki slučaj bila pripremana i sportska sala u Baru, no, na kraju nije bilo potrebe za napuštanjem objekta. Evakuisana su samo vozila sa hotelskog parkinga.

Foto: Čitalac reporter

Nezvanično neki turisti su bili evakuisani sa koferima na sutomorsku plažu, a jedan od čitalaca koji se javio redakciji Bar infa rekao je da je do barske Hitne pomoći dovezao Rusa koji je posjekao ruku bježeći iz jednog od hotela.

Foto: Čitalac reporter

Uvertira akcije u Brci bio je požar koji je sinoć oko 22 sata izbio u crmničkom selu Krnjice kada je jak vjetar oborio dalekovod. Osam vatrogasaca sa četiri vozila uspjeli su da lokalizuju požar i sačuvaju kuće.

Video: Čitalac reporter

Magistrala Bar – Sutomore je dugo bila zatvorena.

*** Pozivamo čitaoce da, ukoliko su u mogućnosti, pošalju fotografije sa lica mjesta na mail portal@vijesti.me ili reporter@vijesti.me

Galerija

Bonus video: