EPCG: Požar na Gorici nije izazvalo varničenje na dalekovodu

"Problem predstavlja jak vjetar koji povremeno dostiže brzinu i do 95 kilometara na sat"
125 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 20:01h

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović je prenio večeras tvrdnje iz Elektroprivrede CG da varničenje visikonaponskog kabla nije izazvalo sinoćnji požar na brdu Gorica.

Brajović je, gostujući u Dnevniku 2 TVCG, naveo da se prema izvorima EPCG požar kretao prema dalekovodu, a ne od njega, te da je odmah po izbijanju požara struja isključena, kako je i predviđeno u takvoj situaciji.

Sve je sprženo

Požar koji je buknuo sinoć na brdu Gorica je ugašen.

Stabla su izgorjela do korijena, a kako javljaju reporteri "Vijesti", može se vidjeti da je čak i korijenje gorjelo.

U požaru koji je sinoć izbio oko 21.30 izgorjela je velika povrišina. Sve je sprženo.

Vatrogasci su dežurali čitave noći i sada je sve pod kontrolom, javila je ranije danas TV Vijesti.

Ekipe podgoričke Službe zaštite su na terenu i vrše opservaciju. Prema riječima Radomira Pješčića, komandira te Službe, još uvijek postoji mogućnost od reaktivacije požara.

"Naše ekipe su na terenu, ekipa je i kod KAP-a, gdje je požar bio još večih razmjera", rekao je on. Situacija u glavnom gradu sada je, kako je kazao, pod kontrolom.

Video: Zoran Bojović

"Problem predstavlja jak vjetar koji povremeno dostiže brzinu i do 95 kilometara na sat", kaže Pješčić.

Veliku vatru koja je sinoć oko 21.30 časova buknula na Gorici i koja se širila nevjerovatnom brzinom zbog jakog vjetra, vatrogasci su nešto prije ponoći uspjeli da stave pod kontrolu.

Foto-galerija: Gorica u plamenu >>>

Vatra je prijetila kućama mještana, britanskoj, francuskoj, grčkoj, rumunskoj i slovenačkoj ambasadi te rezidencijama ambasadora više evropskih zemalja.

U jednom trenutku, vatra se približila i rezidenciji Vila Gorica.

Foto: Boris Pejović

Oko ambasada su sada samo ostaci izgorjelog rastinja i oštar miris dima podsjeća na sinoćnji požar.

Na terenu nema više vatrogasaca ali institucije koje su bile ugrožene još nisu počele sa radom.

Požar je izbio iznad Atinske ulice, potom se proširio i na vrh brda. Uzrok požara, kako je rečeno u podgoričkoj Službi zaštite niskonaponski kabl koji je pao.

Iako je vatra prijetila i kućama i ambasadama, vatrogascima kojima je u pomoć pritekla i vojska, bilo je potrebno manje od dva sata da smire vatru.

Požar kod KAP-a, Foto: Miroslav Boljević

Juče je gorjelo i u šumi pored KAP-a i taj požar, prema riječima komandira Službe zaštite, Radomira Pješčića, podmetnut.

Vjetar do četvrtka, ne palite vatru na otvorenom

Hidrometereološki zavod Crne Gore (HMZCG) upozorio je ranije juče Vladine institucije na dodatnu opasnost od požara, kao posljedice jačanja vjetra.

"Jak sjeverni vjetar očekuje se do četvrtka, kada se očekuje njegovo slabljenje, a na osnovu analitičko-prognostičkog materijala do kraja sedmice ne očekuje se kiša koja bi povoljno djelovala i smanjila indeks opasnosti od požara"; kazali su u HMZCG.

Kako agencija MINA saznaje iz izvora bliskih Vladi, sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost MUP-a, pod oznakom hitno, uputio je dopis od upozorenju na nepovoljne vremenske prilike na više adresa - ministrstvima poljoprovrede i zdravlja, Upravi policije, Vojsci, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, predsjednicima opština, Upravi za šume, Crvenom krstu, Agenciji za zaštitu životne sredine, Elektroprivredi, Željeznici i komandirima opštinskih službi spasavanja.

U dopisu se kaže da je neophodno preduzeti sve mjere kako bi se pripremilo na djelovanje u takvim okolnostima " i da se ljudski, tehnički i materijalni resursi stave u punu operativnu pripravnost".

"Potrebno je da lokalne vlasti zabrane paljenje vatre na otvorenom i da se o tome izdaju upozorenja", kaže se u dokumentu.

Galerija

Bonus video: