HITOVI U SELEKCIJI

Hercegnovski filmski festival predstavljen u Sarajevu

U glavnoj selekciji umjetničkog direktora i selektora Srdana Golubovića su, između ostalih, dva nova filma crnogorske produkcije
0 komentar(a)
As pik, Foto: You tube
As pik, Foto: You tube
Ažurirano: 27.03.2019. 17:17h

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival po prvi put je predstavljen na prestižnom Sarajevo film festivalu koji je proteklih godina postao značajno mjesto okupljanja sineasta iz regiona i svijeta.

Živković je “Vijestima ” kazao da je razgovarano o mogućnostima čvršće saradnje dvaju festivala koji dijele iste ciljeve: okupljanje autora iz regiona i Evrope, podrška razvoju nacionalne kinematografije, promocija mladih filmskih stvaralaca...

Na ovogodišnjem festivalu će u glavnoj selekciji (Kanli kula) zatim u selekciji odabarnih filmova koji su viđeni i nagrađeni u Kanu i Berlinu (Forte mare), u izboru dokumentarnog filma (Belavista) i studentskih ostvarenja (Amfiteatar hercegnovskog pozorišta), biti prikazano više od 90 filmova.

Stevan Koprivica, predsjednik Savjeta FFHN-MFF je kazao da će prvi put ove godine u Herceg Novom biti prikazana studentska ostvarenja sa cetinjske, beogradske, zagrebačke akademije

U glavnoj selekciji umjetničkog direktora i selektora Srdana Golubovića su, između ostalih, dva nova filma crnogorske produkcije reditelja Draška Đurovića (As pik) i Đorđa Mirovića (Mora ljubavi).

Premijerno Bertoluči i Haneke

Četiri filma će biti prikazana izvan konkurencije, a među njima, premijerno na našim prostorima, ostvarenje Bernarda Bertolučija “Me and you ” i film "Ljubav" Austrijanca Mahaela Hanekea ovjenčan ove godine zlatnom palmom u Kanu.

Selekcije dokumentarnog i studentskog filma biće od ovog festivala takmičarske. Izbor dokumentaraca, sa sve četiri strane svijeta potpisuje Vlado Perović.

Stevan Koprivica, predsjednik Savjeta FFHN-MFF je kazao da će prvi put ove godine u Herceg Novom biti prikazana studentska ostvarenja sa cetinjske, beogradske, zagrebačke akademije, a ocjenjivaće ih žiri studenata iz regiona i svijeta. Festival ima status manifestacije od posebnog značaja , pa je očekivan bio i ovogodišnji očigledan i novi, ali siguran iskorak na sarajevski festival i iz regiona na evropsko filmsko tlo.

Preporučujemo za Vas