Kajsija - kraljevsko voće

Kajsija pospješuje rast i razvoj, obnovu kostiju i oštećenog tkiva. Kajsija organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost, vitamine i minerale
276 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 13:13h

Gledam ih i pomišljam kako sijaju iz činije na stolu, a onda nađem podatak da su u Grčkoj smatrali da je kajsija „zlatno jaje sunca“. Zovu je i „kraljevsko voće“ i tu nema nikakvog pretjerivanja. Potiče iz Srednje Azije i sjeveroistočne Kine (3. milenijum p. n. e.).

Iz Kine ih je na Sredozemlje donio Aleksandar Veliki. To je veoma hranljiva i ljekovita biljka. U njoj je dosta vode, malo kalorija i mnogo korisnih supstanci. Tu su ugljeni hidrati i dijetna vlakna, celuloza i šećer, zatim masti i proteini.

Od vitamina najviše ima C, zatim B kompleksa, folne kiseline i vitamina E. Minerali: dosta kalijuma, malo natrijuma, dok su kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink i bakar u tragovima.

Boja im potiče od puno beta karotena koji ima antioksidantnu moć, značajan je u prevenciji raka, bori se sa slobodnim radikalima i jača imuni sistem.

Od vitamina najviše ima C, zatim B kompleksa, folne kiseline i vitamina E

Dobrodošla je kod osoba sa bolesnim srcem i povišenim arterijskim pritiskom, jer zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, a niskom sadržaju natrijuma, djeluje kao diuretik; antioksidans likopen snižava „loši“ holesterol. U mekom jezgru koštice nalaze se vitamin B17 – amigdalin, leatril.

On zajedno sa zaštitnim enzimima iz zdravih ćelija i oslobođenim enzimima iz ćelija raka može da uništi ćelije raka bez ugrožavanja zdravih ćelija. Leatril se dobija ekstrakcijom amigdalina iz mekog jezgra. U kajsiji su veće količine luteina i zeoksantina, koji su važni za prevenciju oboljenja oka – makularne degeneracije.

Kod anemije je korisna zbog gvožđa, folne kiseline i bakra koje sadrži. Kajsija pospješuje rast i razvoj, obnovu kostiju i oštećenog tkiva. Pri velikim vrućinama, poslije obilnog znojenja, kajsija organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost, vitamine i minerale.

Kajsija i njen sok ubrzavaju izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Bitno je da plod bude zreo, jer kad se ubere ne može više da sazri, a zelena kajsija može da izazove gorušicu. Svježe kajsije su zaista dobre, ali su suve kajsije bogatije hranljivim materijama i zbog toga još bolje (ovo ne važi za dijabetičare i za osobe sa povišenim holesterolom). Ne gubite iz vida da imaju šest puta više kalorija od svježih. Suva kajsija je zbog količine kalijuma i magnezijuma snažan diuretik, a njena vlakna spadaju u laksativna sredstva (regulišu rad crijeva, ali i krvni pritisak).

Džoker recept: kuvajte suve kajsije u soku od jabuka ili bijelog grožđa dok ne omekšaju; zatim ih ispasirajte i VOILA! Napravili ste fini voćni namaz, a da nijeste dodali šećer. Bila je to još jedna ruža.

www.ordinacijabalans.me

Galerija

Bonus video: