Aplauz za neobičan sopran na festivalu u Herceg Novom

Publika je aplauzom posebno nagradila izvođenje vodeće role iz Lučije de Lamermur, Gaetana Donicetija, koje je svojevremeno izvodila i Marija Kalas
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 11:51h

Treće veče Međunarodnog festivala "Dani muzike" u Herceg Novom, obilježio je zajednički nastup Sung Hi Park, koloraturnog soprana iz Južne Koreje i Patrika Dura, pijaniste i kompozitora iz Belgije.

Program resitala korejske umjetnice, koja je poznata po svom specifičnom glasu i tehnici pjevanja, publika je nagradila dugotrajnim aplauzom, a posebno njeno izvođenje vodeće role iz Lučije de Lamermur, Gaetana Donicetija, koje je svojevremeno izvodila i Marija Kalas i koji, kako je kazala umjetnica “predstavlja najveći izazov za glas ”.

Patrik Dur je izveo i njegovo djelo o "Visions des ames".

“Odlična je ideja da mladi učestvuju na festivalu sa afirmisanim umjetnicima”

Pijanistikinje Milena Kaluđerović iz Crne Gore, Aida Mušanović iz BiH, Aleksandar Arsić (truba) iz Srbije i Si Siaonan (harmonika) iz Kine nastupili su druge večeri 29. festivala Dani muzike. Oni su u okviru progama Podijum mladih izveli tri programska bloka u kojima su izveli djela autora koja su prvi put izvedena na festivalu.

Predstavili su se djelima Ebena, Iboa, Makonenena, Felda, Kusjakova i Skarlatija. Program je koncipiran tako da je uglavnom bila zastupljena romantična i moderna muzika.

Prostor za mlade

Milena Kaluđerović je naglasila da joj je velika čast i zadovoljstvo što je učestvovala na Danima muzike, festivalu koji ima višedecenijsku tradiciju.

Siaonan je prvi put u Herceg Novom i Crnoj Gori, srećan je što je imao priliku da muziku podijeli sa publikom koja je to osjetila

“Odlična je ideja da mladi učestvuju na festivalu sa afirmisanim umjetnicima”, kazala je Milena.

Aida Mušanović, koja je zadovoljna reakcijom publike, na festivalu je debitovala kao i Aleksandar Arsić koji ističe da “Dani muzike predstavljaju festival koji se od drugih razlikuje, jer daje dosta prostora mladima.

Siaonan je prvi put u Herceg Novom i Crnoj Gori, srećan je što je imao priliku da muziku podijeli sa publikom koja je to osjetila i time je posebno impresioniran. On je proglašen za najboljeg harmonikaša u Kini, i jedan je od najboljih u svijetu, a pred njim je učešće na dva festivala u Belgiji i Indoneziji.

Klavir i violina u Dvorani park

Na programu 29. međunarodnog festivala Dani muzike u nedjelju 15 jula na programu je koncert pijanistikinje Flavie Bruneto i violiniste Silvana Minele. Oni će u Dvorani Park u 21 sat izvesti kompozicije Mocarta, Mendelsona, Debisija i De Falje.

Silvano Minela je diplomirao na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu

Flavija Bruneto je ugledna pijanistkinja koja je i doktor klasične literature – tezu je odbranila na Univerzitetu u Trstu, a klavir diplomirala na Konzervatorijumu u Udinama. Tokom karijere nastupala je u značajnim muzičkim centrima Evrope i Azije priređujući koncerte u Rimu, Beču, Ljubljani, Minhenu Pekingu, Tokiju i drugim gradovima.

Radi i kao redovan professor na Konzervatorijumu “Jacopo Tomadini ” u Udinama.

Silvano Minela je diplomirao na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu, a postdiplomske studije na Akademiji Kidjana u Sijeni.

Bonus video: