U Kolašinu opet truju pse i mačke, stradalo i nekoliko kućnih ljubimaca

"Nevjerovatno je da se to dešava životinjama koje su na posjedu vlasnika, nikome ne smetaju i vlasnici se brinu o njima"
5 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 14:04h

Sudeći prema riječima nekih Kolašinaca i prizorima koji se mogu vidjeti na gradskim ulicama, lokalna uprava je ponovo odlučila da na najprimitivniji način rješava problem pasa lutalica.

Na nekoliko mjesta u gradskom i prigradskom dijelu nerijetko osviću leševi otrovanih životinja, a stradalo je i nekoliko kućnih ljubimaca. Vlasnici otrovanih kućnih ljubimaca tvrde da su im psi i mačke koji su bili na privatnim posjedima otrovani i da su svi imali iste simptome - nadutost stomaka i krv iz nosa.

S obzirom na to da su neradni dani prekujuče i juče nije bilo moguće dobiti odgovore iz Komunalnog preduzeća ili Komunalne policije.

"Moja persijska mačka koja je svega dva puta dnevno izlazila iz kuće i išla najdalje 50 metara iz dvorišta otrovana je prije nekoliko dana. Našli smo je uveče nedaleko od kuće sa nadutim stomakom i krvlju koja je curila iz nosa. Vjerovatno je riječ o nekom otrovu koji odmah djeluje jer je ona bila samo nakratko van dvorišta. Ne mogu naći riječ da opišem koliko je primitivno to što rade. Apelujem na sve vlasnike kućnih ljubimaca u Kolašinu da vode računa, jer sada životinje nijesu sigurne ni u dvorištima kuća" tvrdi Ljubica Mišnić.

"Nevjerovatno je da se to dešava životinjama koje su na posjedu vlasnika, nikome ne smetaju i vlasnici se brinu o njima"

I mačka Miloša Šćepanovića, kako tvrdi, otrovana je u dvorištu. On strahuje da se slično ne desi i psima koje ima, pa ih gotovo ne pušta napolje ovih dana.

"Imam dva pasa samojeda i strahujem da će se njima desiti isto. Nevjerovatno je da se to dešava životinjama koje su na posjedu vlasnika, nikome ne smetaju i vlasnici se brinu o njima", kaže Miloš.

"Narušava se turistički ugled grada"

Jelena Šćepanović, iz Centra za razvoj turizma, sporta i privrede, apelovala je u ime te organizacije da, kako je kazala, počnu da poštuju zakon. Prema njenim riječima, pojave velikog broja lutalica, ali i prizori „otrovanih i izmučenih životinja“ narušavaju turistički ugled grada, a kod turista izazivaju sablažnjavanje. Pas njene kćerke je prije par mjeseci otrovan, kako kaže, na isti način iako je bio vezan i u kućici.

"Država Crna Gora je 2008. godine potpisala da se obavezuje da će svaka opština u roku od dvije godine da ima azil za životinje. Taj rok je davno istekao. Azil je prijeko potreban Kolašinu, zbog velikog broja lutalica. Ovo što sada rade nema nikakvog smisla. Masovno se prosipa otrov. To je sistematsko trovanje životina. Pospu otrov i idu kamionom i kupe uginule životine. Pitanje je gdje ih bacaju", rekla je Šćepanovićeva.

Ona je je navela primjer kada je prije nekoliko godina jedna strana državljanka koja je boravila u Kolašinu bila užasnuta brojem pasa lutalica, pa je sa nekoliko njih ušla i u kabinet predsjednika Opštine kako bi protestovala i tražila da se poštuju prava životinja.

Veliki broj lutalica na kolašinskim ulicama pojavio se i prošle jeseni. Tada su u jednom danu izujedali nekoliko ljudi. Iako su iz Komunalnog preduzeća tvrdili da pse nijesu ubijali niti trovali, ubrzo se broj tih životinja na ulici smanjio, a njihovi leševi su se mogli vidjeti gotovo na svakom koraku.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi pomor pasa u Baru: Volontere na deponiji dočekali leševi >>>

Pismo Vujanoviću i Krivokapiću: Zaustavite trovanje pasa lutalica >>>

Novi slučaj trovanja pasa lutalica, problem neko rješava "efikasno" >>>

Psi lutalice u Nikšiću ponovo otrovani >>>

Ideja rožajskog gimnazijalca zainteresovala poznatog privrednika >>>

Galerija

Bonus video: