Don Brankovi dani muzike: Miša Majski pred katedralom

"Publika najbolje osjeti muziku ako dolazi iz srca i duše umjetnika i to je važnije od samog instrumenta", kazao je Majski
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 09:53h

U okviru 4. Internacionalnog festivala Kotor Art, u petak su koncertom Magija violončela otvoreni 11. Don Brankovi dani muzike, koji će trajati do 13. avgusta.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnice Kotora Marije Ćatović i ministra kulture Branislava Mićunovića, uz zvona katedrale Svetog Tripuna, na Dan državnosti je prvi put, u svjetlu odluke o početku pristupnih pregovora Crne Gore i Evropske unije, odsvirana himna Evrope “Oda radosti”, nakon čega je uslijedio koncert.

Nastupio je jedan od najpoznatijih violončelista svijeta, Miša Majski, učenik čuvenog Mstislava Rostropoviča i Gregora Pjatigorskog, violinistkinja Sarm Kim iz Južne Koreje i pijanista i umjetnički direktor festivala Ratimir Martinović.

Ovi umjetnici su tumačili solističke dionice u Trostrukom koncertu u C-duru, op. 56 Ludviga van Betovena u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra, kojim je dirigovao maestro Aleksej Šatski.

"Prvo violončelo svijeta"

U drugom dijelu večeri publika je imala priliku da uživa u Koncertu za violončelo i orkestar u h-molu Antonjina Dvoržaka, čiju je solističku dionicu u pratnji istog orkestra izveo, kako ga mnogi kritičari nazivaju, ’prvo čelo svijeta’ Miša Majski.

Svoj neizbrisiv trag don Branko je ostavio u imenu i srži Kotor Arta, kao jedan od njegovih osnivača i počasni predsjednik ove manifestacije

Ćatović je kazala da su Don Brankovi dani muzike od samog osnivanja značajno obilježili kotorsku kulturnu scenu, stekli zavidan renome, ne samo u crnogorskim okvirima, nego i u zemljama u regionu, pa i na širem prostoru.

"Ne samo Kotorani i Bokelji, već i svi ljubitelji umjetnosti, prisjetiće se večeras i tokom sljedećih festivalskih dana izuzetnog čovjeka, vrsnog intelektualca i erudite don Branka Sbutege.

Svoj neizbrisiv trag don Branko je ostavio u imenu i srži Kotor Arta, kao jedan od njegovih osnivača i počasni predsjednik ove manifestacije. Uz don Brankove nenadmašne opservacije u muzici, slikarstvu, religiji, politici, ljudima, sjećanje na ovog čovjeka otvorene duše, izuzetnog znanja i nepresušnog entuzijazma daće posebnu notu predstojećim koncertima na muzičkim scenama našeg drevnog grada", kazala je Ćatović.

Laboratorija ljepote

Ministar Mićunović je kazao da je “tokom dvije hiljade i petsto godina kulturnog kontinuiteta, od ilirske do rimske kulture, od postrimske do venecijanske, od napoleonske do austrougarske, pa sve do slovenske ovaj grad uvijek bio laboratorija ljepote”.

U okviru Don Brankovih dana muzike biće održano 15 koncerata umjetnika iz 14 zemalja

Ministar je kazao da je Kotor svjedok da prožimanjem snage umjetnosti i kulture čovjek uspijeva savršeno da odgovori skladu prirode.

"UNESCO nas opominje da čuvamo ove kulturne ljepote i ovo more, i ove divne crne planine koje nas okružuju. UNESCO je čak četvrtu godinu pokrovitelj Kotor Arta, što je rijetkost.

Zato ćemo se i dalje boriti za Kotor Art, da bude jedan od važnih svjetionika Mediterana, jer on nije ništa drugo do svjetionik kulture, ljubavi i mašte i on će osvijetliti, sigurni smo u to, cijelo Sredozemlje", kazao je Mićunović.

U okviru Don Brankovih dana muzike biće održano 15 koncerata umjetnika iz 14 zemalja. Biće izvedena jedan do dva koncerta simfonijske muzike, četiri koncerta kamernog orkestra, nekoliko resitala kamernih koncerata i off programa.

Publika najbolje osjeti muziku

Ministar kulture Branislav Mićunović upriličio je prijem u Pomorskom muzeju za prvog violončelistu svijeta.

"Publika najbolje osjeti muziku ako dolazi iz srca i duše umjetnika i to je važnije od samog instrumenta", kazao je Majski tom prilikom.

On je kazao da je koncert bio veoma uspješan, “a orkestar odličan u datim okolnostima na otvorenom. Akustika i atmosfera bili su jako lijepi”, kazao je Majski.

Majski i Mićunović u kotorskom Pomorskom muzeju (Foto: Kotor Art)

Na pitanje koliko se umjetnik poistovjećuje sa svojim instrumentom, Majski kaže da srećom nije star koliko i njegovo violončelo od 300 godina i da njegova muzika dolazi iz srca i duše, što publika najbolje osjeti.

Novinari su se interesovali i za mogućnost uspostavljanja veza između dubrovačkog festivala Julijana Rahlina i Don Brankovih dana muzike, pri čemu bi Majski bio promoter saradnje.

"Bilo bi divno ostvariti saradnju između ova dva festivala, ali ja sam porodičan čovjek i pored koncerata uživam sa svojom porodicom i četvoro djece", kazao je Majski.

Galerija

Bonus video: