Ćulafić: Svakako sam na dobitku

"U razgovoru sa Majdakom saznao sam da je klub finansijski stabilan, što su mi i potvrdili i domaći igrači ovdje”, kaže Ćulafić, koji je potpisao jednogodišnji ugovor.
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 09:25h

Drugu godinu zaredom u ruskom odbojkaškom drugoligašu Tjumenju poziciju korektora pokrivaće crnogorski igrač – mjesto Mladena Majdaka, koji je napustio klub, zauzeo je Miloš Ćulafić, kao što je otprilike bio slučaj i u reprezentaciji Crne Gore...

“Iako sam tek stigao, i u fazi sam upoznavanja sa ekipom i stručnim štabom, za sada je sve kako treba. Prvi utisci su dobri, zadovoljan sam. Klub je veoma organizovan”, kaže na početku razgovora za “Vijesti” Ćulafić, koji je u utorak stigao u Tjumenj, a od petka veče je u odbojkaškom trening kampu u Anapi, na obali Crnog mora, gdje će do 2. avgusta sa ekipom odraditi prvu, bazičnu fazu priprema.

Nakon sezone u francuskom Poatjeu i nastupa u Ligi šampiona, Ćulafić je imao nekoliko ponuda, ali je izabrao grad na Sibiru, u azijskom dijelu Rusije (udaljen 2.144 kilometara istočno od Moskve).

“Kada sam sagledao sve aspekte, kao što uvijek radim, izabrao sam Tjumenj. U razgovoru sa Majdakom saznao sam da je klub finansijski stabilan, što su mi i potvrdili i domaći igrači ovdje”, nastavlja Ćulafić, koji je potpisao jednogodišnji ugovor.

U vremenima ekonomske krize, sve više je igrača koji idu u Rusiju, koja krizu kao da ne osjeća. Ipak, to nije bio jedini motiv...

“Da se ne lažemo, ovdje su finansije dobre, to je jako važno, ali mi je bitno što ću igrati u jakoj ligi, imaću ukupno 44 utakmice. Ipak je ovo Rusija, njihova druga liga je jaka, kako mi je potvrdio i Majdak u rangu Prve lige Francuske, ako ne i jača. Još ako se plasiramo u Super ligu, bilo bi odlično, jer držim da bi u tom slučaju vjerovatno došlo i do nastavka saradnje. U suprotnom, imaću dosta utakmica, tako da sam svakako na dobitku. Vjerujem da će sve biti u redu”.

Interesantno, ženska ekipa Tjumenja je član Super lige, pa klub želi da muškarci ne zaostaju za damama...

“Ambicije su da uđemo u Super ligu. Doveli su nekoliko pojačanja, čak iz Super lige. Iz Zenita je stigao tehničar Aleksej Babešin. Vidjećemo kako će se sve razvijati”, ističe bivši korektor Budućnosti i Budvanske rivijere, koji će danas odraditi prvi trening.

Ćulafić je prošle sezone sa Poatjeom igrao u osmini finala Lige šampiona (bolji je bio budući šampion Zenit), dok je u finalu plej-ofa, u jednom meču odigranom u Parizu, bolji bio Tur sa 3:0.

“Ukupno gledano zadovoljan sam sezonom u Poatjeu. Istina, malo sam razočaran finalnom utakmicom u plej-ofu. Sezona je stvarno bila naporna, veći dio prvenstva smo bili prvi, smjenjivali smo se samo sa Turom. Do finala smo došli dominantno, a u finalu smo imali loš dan, svi u ekipi, dok je Tur igrao na visokom nivou. Bukvalno su nas razbili 3:0, bez prevelike borbe, iako realan odnos snaga nije takav, s obzirom na kompletnu sezonu. Krivo mi je što smo izgubili na takav način”.

Ćulafić je napustio klub koji je zapao u velike finansijske probleme, iako je prije samo dvije sezone bio šampion.

“I ranije su imali neka dugovanja i nijesu uspjeli da to izmire u nekom roku. Kažnjeni su, prvo su ih prebacili u drugu ligu, a koliko čujem klub se čak ugasio. Pošto je tamo sve zakonski regulisano, država će nadoknaditi moja potraživanja”, zaključio je Ćulafić.

Pored Mladena Majdaka i Ivana Rašovića, Ćulafić je jedini odbojkaš koji je osvajao pehare sa dva različita crnogorska kluba – u dresu Budućnosti je osvojio tri uzastopne titule od 2006. do 2008. godine, te dva Kupa 2007. i 2008. godine. Sa Budvanskom rivijerom je bio šampion 2009. i 2010. godine, a prošle godine je i osvojio Kup. U dresu Kepka 45, bio je treći poenter i drugi server južnokorejske lige.

Proglašen je najboljim odbojkašem Crne Gore u 2009. godini, a bio je najbolji poenter ligaškog dijela Lige šampiona u sezoni 2009/2010...

Volio bih da reprezentacija napravi pomak

Po završetku bazičnih priprema, Ćulafić će 3. avgusta krenuti za Crnu Goru, jer je za 10. avgust zakazan početak priprema reprezentacije za septembarske kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Rivali “crvenih” u grupi D su Finska, Grčka i Rumunija. Prvoplasirana ide direktno na EP u Danskoj i Poljskoj (20 – 29. septembar 2013), drugoplasirana ide u baraž...

"Finska je, realno, favorit u našoj grupi. Sa Rumunima se nijesmo sretali, dok smo sa Grcima imali neke prijateljske utakmice, koje nijesu pravi pokazatelj odnosa snaga. Ali, kroz te utakmice čini mi se da smo imali neku prednost u kvalitetu, da smo bili bolji od Grčke u međusobnim mečevima. Imamo šansi protiv Rumunije i Grčke, ali vidjećemo. Mislim da sa svima možemo da igramo, iako će, svakako, biti teško. Puno toga će zavisiti od priprema, od zdravlja, od toga kako ko stoji sa klubom za narednu sezonu. Volio bih konačno da napravimo neki pomak, bilo bi super da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo", kaže Ćulafić.

Bonus video: