KOMFOR za "Dada"

Iako u zatvoru, Edvin Škrijelj je non stop na internetu

Zatvorenik, koji u spuškom zatvoru već dvije godine izdržava kaznu, do juče je nesmetano koristio mobilni telefon i imao profil na Fejsbuku
578 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2012. 20:13h

Zatvorenik Edvin Škrijelj, koji u spuškom zatvoru već dvije godine izdržava zatvorsku kaznu, nesmetano koristi mobilni telefon i ima profil na socijalnoj mreži Fejsbuk, tvrdi jedan od službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

On je “Vijestima” dostavio pismo kojim tvrdi da se Škrijelj navodno krije iza profila Dado Ninin, na kom je juče tokom dana dva puta mjenjana profilna fotografija, što znači da je korisnik profila i juče bio aktivan.

"Moj život je inat onima koji me mrze"

Drugi put na profilu je dodao fotografiju sa natpisom “Moj život je inat onima koji me mrze”.

Službenik tvrdi da se u ZIKS-u, i dalje, bez smetnji koriste mobilni telefoni i to u najizolovanijem dijelu zatvora, Kazneno-popravnom domu.

"Takve povoljnosti imaju osuđenici koji su spremni da zarad tih benefita prebiju lica koja su u nemilosti uprave. Sve ovo iz razloga što službena lica ne smiju više da prekoračuju ovlašćenja, pa je ovo idealno rješenje. Čuvari koji pošteno rade svoj posao, a ima ih dosta, i koji bi vršeći savjesno svoje dužnosti oduzeli telefon, bili bi prebačeni na lošije radno mjesto", tvrdi službenik.

Direktor ZIKS-a Miljan Perović juče je negirao da je od kad je on na čelu te ustanove ijedan službenik premješten sa svog radnog mjesta.

"Za to prvi put čujem. Apsolutno nije tačno da su službenici koji oduzmu telefon premještani na drugo radno mjesto od kad sam ja ovdje. Čak ni oni koji su sami tražili premještaj iz svojih razloga nisu premješteni na drugo radno mjesto. Da bi se neko premjestio na drugo radno mjesto, potrebno je odgovarajuće rješenje", kazao je Perović i najavio da će u narednom periodu biti premještanja i sa većeg i sa nižih nivoa, ali u cilju poboljšanja efikasnosti i profesionalnosti rada službe.

"Samo će ti kriterijumi važiti, ni po kakvom drugom osnovu", pojasnio je Perović.

On je pozvao službenika koji je “Vijestima” dostavio pismo da ako ima namjeru da se bori protiv korupcije, to učine zajedno.

"Javno garantujem tom službeniku da ću ga ja podržati. Ako se njegovo pismo odnosi na kretanje u borbu protiv korupcije i bilo kakvih drugih nečasnih radnji, garantujem mu da mu ništa ne može faliti jer i mene interesuje da se sve nepravilnosti tamo otklone i imaće moju podršku i zaštitu", kazao je Perović.

Nakon pretresa, juče su kod Edvina Škrijelja i njegovog brata pronađeni telefoni.

"Protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak i u skladu sa tim će biti kažnjeni", kazao je Perović.

Perović je juče potvrdio da je u proteklih par dana od zatvorenika, u svim zatvorskim jedinicama, oduzeto više od dvadeset mobilnih telefona

Edvinu Škrijelju suđeno je zbog nasilničkog ponašanja, odnosno učestvovanja u tuči u kojoj je 9. decembra 2008. godine, oko 1 sat ispred lokala "Ambis" nastradao Maid Canović.

Zatvorenici sa kojima su “Vijesti” razgovarale tvrde da službenici obezbjeđenja gotovo svakodnevno, uz pojačanu kontrolu i uz pomoć vodoinstalatera i električara pretražuju zatvorske sobe i boravke, kako bi pronašli mobilne telefone i druge nedozvoljene stvari.

"Rade u pojačanim smjenama, sa njima u pretres dolaze vodoinstalateri i električari koji pretresaju cijevi, vodokotliće i sva moguća i nemoguća mjesta. Nekad dolaze namjenski u određene sobe, a nekada nasumice u sve sobe i u boravke. Prema onome što su nam službenici rekli, oni traže mobilne telefone i drogu suboteks", rekli su osuđenici “Vijestima”.

"Takve povoljnosti imaju osuđenici koji su spremni da zarad benefita prebiju one koji su u nemilosti uprave. Čuvari koji pošteno rade svoj posao, a ima ih dosta, i koji bi vršeći savjesno svoje dužnosti oduzeli telefon, bili bi prebačeni na lošije radno mjesto", tvrdi sagovornik “Vijesti”. Direktor ZIKS-a Miljan Perović negirao je da je od kad je on na čelu te ustanove ijedan službenik premješten sa svog radnog mjesta i da će sa izjavom službenika upoznati tužioca

Perovićev odgovor sljedeće sedmice

Zatvorenici koji su prije mjesec dana Peroviću dostavili 12 zahtjeva kojima su inicirali izmjene i dopune pravilnika o kućnom redu, sljedeće sedmice dobiće odgovor.

"Na zahtjeve koje je potpisalo 308 osuđenika, odgovorićemo već početkom sljedeće sedmice. Neki od zahtjeva koji su opravdani i čije je ispunjenje u skladu sa Zakonom biće ispunjeni", kazao je Perović.

Zatvorenici koji su tražili omogućavanje nastavka školovanja, klime, mjesto za sunčanje i još mnogo toga, smatraju da su svi njihovi zahtjevi opravdani, objektivni i realni.

"Svi zahtjevi vezani su za svakodnevni život i potrebe osuđenih lica. Ne odgovaraju nam već mjesec dana, nadali smo se da će Uprava ZIKS-a i Ministarstvo pravde biti adresa sa koje ćemo dobiti blagovremen odgovor na sva pitanja koja su vezana za funkcionisanje ZIKS-a. Nije dobro da nas ministarstvo tretira na taj način jer odnos Ministarstva pravde prema nama označava i predstavlja odnos i države prema nama, što nikako nije i ne može biti dobro", napisali su osuđenici u pismu dostavljenom prije par dana “Vijestima”.

Galerija

Preporučujemo za Vas