Popularna droga osvaja Evropu, "kristal" još nije stigao u Crnu Goru

Opijenost kristalom uništava nervne ćelije, a drogu najčešće muškarci koriste za zloupotrebu djevojaka i žena, zbog čega je u žargonu zovu "droga za silovanje na “sudaru”"
188 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2012. 08:48h

U Crnoj Gori ne zloupotrebljava se kristalni oblik metamfetamina čija upotreba na korisnika ostavlja užasne posljedice. Ova droga proizvodi se na teritoriji Češke, u ilegalnim kućnim radionicama, a švercu i te kako pogoduju otvorene evropske granice.

U Crnoj Gori još nije registrovan nijedan slučaj zloupotrebe kristal metamfetamina, rečeno je “Vijestim” iz Uprave policije.

"Jedini registrovani slučaj odnosi se na prošlogodišnju zapljenu manje količine ove supstance kod jednog stranog državljanina", odgovoreno je iz UP.

Kristal je stimulant koji se uzima pušenjem ili ušmrkavanjem, a proizvodi se u obliku kristalnog šećera ili gorskog kristala, po čemu je i dobio naziv. Jači je od sintetičkih droga, osobine su mu iste kao kod metamfetamina, ali korisnik postaje zavisnik nakon prvog konzumiranja. Opijenost kristalom traje od 12 do 70 sati i uvijek izaziva agresivna stanja.

Prve posljedice koje se javljaju nakon uzimanj kristala su nagli gubitak težine i nesanica. Smrt je najčešće uzrokovana moždanim udarom ili infarktom.

Kristali metamfetamina ‘ice’, u SAD poznati su kao gej droga. Njihovo djelovanje stručnjaci opisuju kao deset puta jače i pogubnije od kokaina. U Hrvatskoj je, prenose tamošnji mediji, zavisnici već uveliko koriste unazad nekoliko mjeseci.

Ova droga postala popularna među homoseksualcima u SAD tokom posljednjih 15-ak godina, zbog učinka euforije i stvaranja osjećaja naročite snage, što je slično kokainu i spidu, ali daleko dugotrajnije, a naročito zbog rušenja seksualnih barijera.

Osnovna baza droge miješa se sa sredstvima za čišćenje toaleta, smrvljenim staklom, strihninom, otrovom za miševe ili ljepilom. To nagriza sluznice, čini ih neosjetljivim i ubrzava djelovanje.

Prve posljedice koje se javljaju nakon uzimanj kristala su nagli gubitak težine i nesanica. Nakon njih dolazi nemogućnost bilo kakvog uživanja i teške depresije. Slijede agresija i nasilje, zatim teške paranoje. Smrt je najčešće uzrokovana moždanim udarom ili infarktom.

Bonus video: