Amerikanci na otvaranju OI u uniformama iz Kine

Uniforme je dizajnirao poznati modni kreator Ralf Loren, a proizvela ih je njegova kompanija.
0 komentar(a)
London, Foto: Reuters
London, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2012. 15:26h

Olimpijski komitet SAD našao se ovih dana na meti kritika javnosti jer će sportisti te zemlje na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara u Londonu izaći u uniformama proizvedenim u Kini.

Uniforme je dizajnirao poznati modni kreator Ralf Loren, a proizvela ih je njegova kompanija.

"Za razliku od većine olimpijskih komiteta u svijetu, američki se u potpunosti finansira iz privatnih fondova i zahvalni smo našim sponzorima. Ponosni smo na partnerstvo sa Ralfom Lorenom, ta kompanija je prava američka firma", rekao je portparol Olimpijskog komiteta SAD Patrik Sandiski.

Rasprava o ovom pitanju došla je čak i do Senata SAD, a vođa demokrata u ovom domu Hari Rid kazao je da bi nacionalni olimpijski komitet trebalo da se stidi.

Korisnici društvenih mreža Fejsbuk i Tviter "izbombardovali" su stranice Ralfa Lorena i američkog olimpijskog komiteta, zahtijevajući uniforme proizvedene u SAD.

"Naše Ralf Loren uniforme napravljene su u Kini. Tako da, hm..., hvala ti Kino", napisao je na Tviteru olimpijski reprezentativac SAD u atletici Nik Simonds.

Ralf Loren, kao ni predstavnici njegove kompanije, nisu željeli da komentarišu napade u medijima, ali su saopštili da su ponosni na partnerstvo sa OK SAD.

Olimpijski komitet SAD imao je i u prošlosti nekoliko sličnih problema sa izborom sponzora. Prije 10 godina na zimskim OI američki sportisti nosili su beretke napravljene u Kanadi.

Ralf Loren je dizajnirao i proizveo uniforme za SAD i na prethodnim ljetnjim i zimskim OI, u Pekingu i Vankuveru. I tada su one bile napravljene u Kini, ali niko nije pokrenuo to pitanje, naveo je Si-En-En.

Olimpijske igre u Londonu održaće se od 27. jula do 12. avgusta.

Bonus video: