U Starom Baru lokalizovan veliki požar

"Sada je sve pod kontrolom jer je vatra odbačena prema vrhu brda na kojem skoro da i nema rastinja"
2 komentar(a)
požar, Stari Bar, Foto: Anto Baković
požar, Stari Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 13.07.2012. 12:32h

Veliki požar koji je iznad izvorišta Kajnak poviše Starog Bara izbio juče popodne, izuzetnim pregalaštvom barskih vatrogasaca ali i samih mještana suzbijen je tokom noći, tako da se danas sa Topolice može vidjeti kako na obroncima Mukovala dimi tek na par mjesta, za razliku od prethodne noći kada je niz cijelu padinu žario vatrenilanac.

Načelnik barske Službe zaštite Velizar Čađenović kazao je "Vijestima" da više nema opasnosti po kuće mještana Velembusa i Brbota, ali, da vatrogasci i dalje prate situaciju na terenu.

“U toku noći smo lokalizovali požar, spriječili smo da vatra ugrozi maslinjake i kuće u naselju Brbot iznad Starog Bara. Zbog uskih puteva pozvali smo sinoć u pomoć kolege iz Budve i Ulcinja koji imaju manja vozila od naših, te povukli takvo naše vozilo koje je stacionirano u Ostrosu da bi se mogli privući što bliže vatri”, naveo je Čađenović.

On je dodao da je nakon odbrane Brbota težište akcije vatrogasaca bilo prebačeno na drugu stranu brda, dio Mukovala prema moru, kako bi se zaštitile kuće i imanja u Velembusima.

Sada je sve pod kontrolom jer je vatra odbačena prema vrhu brda na kojem skoro da i nema rastinja

“Tu smo cijelu noć dežurali, ispred kuće Mujića koja je u selu na najvišoj koti razvukli smo naš lanac kako bi odbili plamen koji se u jednom trenutkui bio približio kući na nešto više od pedeset metara. Pored naših 30 vatrogasaca, ističem kao izuzetno pozitivan primjer i da su nam se u borbi protiv plamene stihije priključili dvadesetak mještana - vlasnika maslinjaka i njihovih komšija, a jedan privatnik je uputio svoju cistijernu sa vodom. To je zaista za svaku pohvalu”, dodao je Čađenović.

On je naglasio da je sada sve pod kontrolom jer je vatra odbačena prema vrhu brda na kojem skoro da i nema rastinja, međutim, "još dimi na par mjesta i ništa ne prepuštamo slučaju i dalje smo na licu mjesta".

Da se prokrče putevi kroz maslinjake

Sadetin Peričić, sekretar Udruženja maslinara Bara, kazao je "Vijestima" da su u Starom Baru aktivno učešće u gašenju požara uzeli sami mještani.

“Svaka čast vatrogascima, uložili su velike napore i odbranili kuće, imanja i maslinjake, izgorjela su samo dva stabla maslina. Ovim putem apelujem na sve nadležne da konačno usliše višegodišnja zalaganja barskh maslinara da se kroz maslinjake prokrče putevi, jer oni ne služe samo da bi se lakše brale i prikupljale masline, već i da bi se u slučaju ovakve opasnosti lakše i brže intervenisalo. Zamislite samo što bi se desilo u slučaju Džidžarina, najstarijeg i najvećeg maslinjaka u Starom Baru sa skoro 15.000 stabala, a kroz koji nema adekvatnog puta kojim bi u pomoć moglo priteći vatrogasno vozilo”, kazao je Peričić.

Bonus video: