Kalićev zet vozio džip, a mogao da zaradi "zastavu 128"

Ernest Šabotić, zet okrivljenih Kalića ispričao da je bio suvlasnik i suosnivač firme „M Petrol“ u kojoj je njegova supruga Mersida bila direktor i odgovorno lice
315 pregleda 9 komentar(a)
Amina Kalić, Foto: Beća Čoković
Amina Kalić, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 13.07.2012. 16:25h

Drugi dan nastavka glavnog pretresa odbjeglom Rožajcu Safetu Kaliću (42), njegovom pritvorenom bratu Mersudinu (54) i supruzi Amini (29) zbog krivičnog djela pranja novca, obilježilo je saslušanje tri svjedoka i prigovori odbrane na vođenje toka postupka.

Ernest Šabotić, zet okrivljenih Safeta i Mersudina Kalića ispričao da je bio suvlasnik i suosnivač firme „M Petrol“ u kojoj je njegova supruga Mersida bila direktor i odgovorno lice. Rekao je da je saznao od supruge da je njena majka dobila novac od rođaka iz Turske koji je predstavljao osnovu za početak poslovanja. Nije se mogao izjasniti o kolikoj sumi se radilo. O Amini Kalić je govorio u superlativu, kao uzornoj majci. Rekao je da supruga i on nijesu posjedovali stručna znanja, te su zato imali savjetnike za određene oblasti, kao što su ekonomski i pravni sektor.

Odgovarajući na pitanje advokata Velibora Markovića, svjedok je iznio da je na zahtjev vrhovnog državnog tužilaštva supruzi i njemu privremeno oduzet stan od 82 kvadrata u Podgorici, te džip “range rover“ i putnički “foksvagen”.

"Niko od okrivljenih nije učestvovao u kupovini naših pokretnih i nepokretnih stvari. Stan smo supruga i ja zajednički kupili od naših sredstava 2001. godine od firme „Normal company“ i posjedujemo ugovor o kupovini. Pored navedene imovine, nakon smrti oca, sa još četvoricom braće suvlasnik sam porodične kuće i druge imovine nemam", kazao je Šabotić.

Instruktor plesa i estradni menadžer

Odgovarajući na pitanje advokata Kasima Dizdarevića, svjedok je pojasnio da je prvi instruktor modernog plesa te da je radio u školi u Srbiji. Takođe je iznio da je bio menadžer estradnim umjetnicima, da je organizovao više od 300 koncerata, te da je od svakog koncerta mogao da zaradi između 1.000 i 1.500 eura. Rekao je da je od mjesečnih primanja mogao da kupi polovan automobil, a na pitanje tužiteljke Đurđine-Nine Ivanović objasnio da je to mogla da bude „zastava 128“.

Svjedok Mersad Hadžić ispričao je da je osam mjeseci bio izvršni direktor u špediterskoj firmi „Daut &Daut“. Rekao je da je u vezi sa poslovanjen komunicirao sa Safetom i Mersudinom, te da se sa Aminom, sa kojom nije imao poslovnog kontakta, samo pozdravljao na ulici.

"Špedicija je imala međunarodni karakter - radili samo sa Kosovom, Holandijom, Njemačkom, Francuskom i Španijom. Postojali su problemi oko naplate izvršenih usluga. Bilo je slučajeva da se sa licem sa Kosova ugovori transport, na primjer, za Holandiju za iznos od 4.000 eura, a ugovarač posla bi rekao: “Dosta vam je i 2.000“. To se uglavnom odnosilo na pružanje usluga licima sa Kosova", iznio je svjedok, odgovarajući na pitanje advokata Markovića.

Novac prihodovan u gotovini isplaćivan je radnicima za struju i druge obaveze i dažbine. Nije mi ništa poznato u vezi sa kreditom od 100.000 eura

"Novac prihodovan u gotovini isplaćivan je radnicima za struju i druge obaveze i dažbine. Nije mi ništa poznato u vezi sa kreditom od 100.000 eura. Vozači su donosili novac koji su naplatili za izvršenu uslugu i predavali ga meni. Prvo sam isplaćivao troškove ostvarenog prevoza, a dobit sam predavao Mersudinu", ispričao je Hadžić.

Svjedok Safet Kurpejović iznio je da je kao knjigovođa radio u „M Petrolu“ od 2000. godine, te da je Safeta vidio par puta. Tvrdi da mu je jednom prilikom sugerisao da je potrebno se u njihovim firmama formiraju posebne blagajne, dnevnici i da se firme tretiraju kao posebni pravni subjekti. Rekao je da mu je Safet odgovorio da su to njihove firme i da sa njima mogu da rade šta hoće. Dodao je da mu nikad nije palo na pamet da novac Kalića potiče od sumnjivih poslova.

Sestri pozlilo u holu suda

Mersidi Šabotić, sestri okrivljenih Safeta i Mersudina koja je juče trebalo da bude saslušana u svojstvu svjedoka pozlilo je u holu suda pa joj je pomoć ukazana u bjelopoljskim zdravstvenim ustanovama. Potvrdu o pruženoj pomoći advokat Marković je dostavio vijeću.

Optužnica tereti Kaliće da su se od 2005. do juna prošle godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, koje je izvršila kriminalna organizacija čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici, čime su prikrili porijeklo novca u iznosu 8.523.308 eura.

Glavni pretres se nastavlja 8. i 9. oktobra.

Borović nezadovoljan, Ivanović hvali optužnicu

Advokat Kalića, Borivoje Borović nakon jučerašnjeg suđenja saopštio je da je glavni pretres obilovao primjedbama odbrane.

"Pokušali smo da riješimo neka procesna pitanja za koja sam mislio da su davno riješena u crnogorskom pravosuđu. U predmetima pred Specijalnim sudom u Podgorici, kao što su predmeti Kuljača, Zindović, Bigović, odbrani je dozvoljeno da nakon izvođenja svakog dokaza iznosi prigovore, i to je pravo tumačenje Zakonika o krivičnom postupku. Ovo sudsko vijeće je stajalo na stanovištu da branioci nemaju takva prava.

Nema nekih iznenađenja i nema ništa novo. Saslušani su svjedoci i oni nijesu rekli ništa više od onoga što smo mi inače prikupili tokom istrage. Za nas je ovaj predmet u očekivanoj fazi i zadovoljni smo

Specijalna državna tužiteljka Đurđina-Nina Ivanović nakon jučerašnjeg suđenja izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim tokom postupka.

"Tokom dva posljednja dana, suđenje je proteklo uobičajeno i prema našim očekivanjima. Nema nekih iznenađenja i nema ništa novo. Saslušani su svjedoci i oni nijesu rekli ništa više od onoga što smo mi inače prikupili tokom istrage. Za nas je ovaj predmet u očekivanoj fazi i zadovoljni smo", kazala je Ivanovićeva, dodajući da smatra da je Tužilaštvo prikupilo čvrste dokaze i napisalo jako dobru optužnicu.

Bonus video: