Otkriven lijek koji sprječava karijes

Naučnici su napravili supstancu "Keep 32", koja čini zube otpornim na karijes, uništavajući streptokoke u ustima. Planiraju da je puste u prodaju za 14 do 18 mjeseci
92 pregleda 0 komentar(a)
Zubi, Foto: Ilustracija
Zubi, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 12.07.2012. 13:13h
Ova supstanca uništava mutirane streptokoke, bakterije koje pretvaraju šećer u usnoj šupljini u mliječnu kiselinu, a koja potom uništava zubnu gleđ

U saradnji sa kolegama sa univerziteta Oksford, čileanski naučnici napravili su posebnu supstancu koju su nazvali "Keep 32" (sačuvaj 32) prema broju zuba koje odrastao čovjek ima, a tvrde kako će ona u pastama, tečnosti za ispiranje usta i žvakaćim gumama učiniti zube otpornim na karijes.

Ova supstanca uništava mutirane streptokoke, bakterije koje pretvaraju šećer u usnoj šupljini u mliječnu kiselinu, a koja potom uništava zubnu gleđ, piše Dejli mejl.

„Proizvod smo testirali sedam godina, dokazali da je djelotvoran i bezopasan i vjerujemo da će se naći na tržištu kroz 14 do 18 mjeseci", navodi se u studiji.

Nova hemijska kombinacija bi čak mogla da se dodaje određenim namirnicama, kako bi se spriječilo oštećenje zuba za vrijeme obroka.

Bonus video: