Vušurović odbila 3.000 eura od Opštine: Natjeraću ih da poštuju zakon

"Nijesam pristala jer nije dovoljno samo ponuditi novac, hoćemo da ovim natjeramo sve ustanove da primjenjuju propise"
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 08:12h

Danijela Vušurović, osoba sa invaliditetom, juče je u Osnovnom sudu u Nikšiću, odbila 3.000 eura nadoknade koju joj je Opština Nikšić ponudila zbog povreda zadobijenih nakon pada sa opštinskog stepeništa 10. novembra prošle godine.

Zgrada Opštine u tom trenutku nije imala pristupnu rampu nakon čega je Vušurović Opštinu tužila i zbog diskriminacije i povrede dostojanstva.

Jučerašnje ročište bilo je prvo na kom je Danijela dala svoj iskaz, budući da, sve do juče, ni Osnovni sud u Nikšiću nije imao pristupnu rampu za korisnike kolica.

Pravna zastupnica Opštine Tanja Bokan, iznijela je ponudu za poravnanje, što je Vušurović odbila i umjesto prvobitnih 10.000 za pretrpljeni strah i povredu ličnog dostojanstva zatražila 5.000 eura.

“Nijesam zadovoljna ponudom od 3.000 eura jer je Opština samo djelimično ispunila svoju zakonsku obavezu. Urađena je rampa do prizemlja, ali mene i druge korisnike kolica do građanskog biroa i dalje dijeli desetak stepenika, što znači da ne mogu svoja prava ostvariti kao i svi ostali građani. Nijesam pristala jer nije dovoljno samo ponuditi novac, hoćemo da ovim natjeramo sve ustanove da primjenjuju propise i izgrade rampe za osobe sa invaliditetom”, kazala je Vušurovićeva nakon suđenja.

U Udruženju mladih sa hendikepom ukazuju da ovdje nije riječ o novcu, nego o primjeni zakona i poštovanju ljudskih prava osoba s invaliditetom. “Ne treba mi sudski konstantno da tražimo svoja prava, već insistiramo da se samo sprovodi ono što je već propisano, da ukažemo institucijama da osobe s invaliditetom imaju jednaka prava kao i ostali građani. Da se poštuju zakoni, mi uopšte o cifri i ne bismo pričali”, rekla je direktorica udruženja Marina Vujačić.

U Udruženju mladih sa hendikepom ukazuju da ovdje nije riječ o novcu, nego o primjeni zakona i poštovanju ljudskih prava osoba s invaliditetom

Sudija Jasmin Hajdarpašić juče je dobar dio vremena potrošio pokušavajući da Danijeli Vušurović ukaže na to da je ponuda Opštine dokaz da je ta institucija priznala propust, predlažući joj pritom da prihvati novčanu nadoknadu.

Kao propust javnih ustavnova u poštovanju i primjeni zakona, naveo je primjer Osnovnog suda, koji sve do prije dva dana nije imao pristupnu rampu za korisnike kolica. Rampa je sagrađena upravo na incijativu Udruženja osoba s invaliditetom i za potrebe Danijelinog suđenja.

Vušurović se nakon dužeg dvoumljenja i poslije pauze od petnestak minuta ipak nije predomislila.

Galerija

Bonus video: