"Pruge" čuvaju Crnu podu

Nakon što se vjetar smirio i požar je trenutno uminuo. Ocjena je gotovo svih na terenu da bi jedino kiša mogla potpuno otkloniti opasnost od širenja požara
253 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 19:55h

Vatrogasne jedinici iz Bijelog Polja, Kolašina, Mojkovca, Rožaja i Vojska formirali su pruge od vozila i pumpi kako bi odbranili rezervat Crna poda koji trenutno nije ugrožen vatrom i na taj način ga spasu od vatrene stihije

Požar u kanjonu Tare, nakon što je bio lokalizovan, tokom dana proširio se između pet do 10 kilometara prema Mojkovcu i iz sata u sat zahvatao sve veću površinu.

Vjetar je raspirivao vatru, koja je veći dio dana na rubu rezervata Crna poda, a u jednom trenutku se preko litica i spustila nakratko u srce prašume.

Vatrogasci, koji su cijelog dana bili nemoćni i čekali pomoć iz vazduha, uspjeli su, ipak, da se probiju i spriječe katastrofu, odnosno širenje požara u prostoru koji je pod zaštitom Uneska.

Avionima MUP-a u poslijepodnevnim satima pridružila su se dva helikoptera iz Srbije. Na terenu su bili bjelopoljski, mojkovački i kolašinski vatrogasci, radnici NP „Durmitor“, a poslijepodne im se pridružila i Vojska.

U poslijepodnevnim satima kanjon Tare su obišli ministri policije i turizma Ivan Barjović i Predrag Sekulić, a Vlada je naložila angažovanje svih ljudskih i tehničkih resursa kako bi zaštitila jedinstveni rezervat Crna poda u kome je endemska vrsta crnog bora, čija su stabla stara i više od 400 godina.

Do kasnih večernjih sati, prema zvaničnim informacijama, nijesu bile ugrožene nenaseljene kuće u zaseoku Dobrilovine.

Vatrogasci su, nakon što su sagledali stanje na terenu, zaključili da nema mnogo koristi od formiranja "pruge" od vatrogasnih vozila i pumpi, pa su kontrolisali samo pojas oko puta.

Iako su, prema riječima vatrogasaca i mještana, avioni u nekoliko naleta tokom jutranjih sati gasili požar, koji se digao visoko u litice, za tri sata, koliko je novinarka “Vijesti” bila u kanjonu Tare, nije bilo nijedne takve intervencije.

"Vrlo malo je sa zemlje moguće uraditi na terenu. Ovdje smo od jutarnjih sati sa dvije vatrogasne cisterne i komandnim vozilom. U više navrata su dromaderi radili i pokušali da ključno žarište, uvalu između vrha Krstac i kosine Vinova loza gase. Naš zadatak je da sa četiri cisterne konntrolišemo pojas između vrha Krstac i Vinove loze da požar ne bi zahvatio rezervat. To je ključni zadatak", kazao je šef bjelopoljske Službe zaštite Zoran Puletić.

Vatrogasci su se trudili da spriječe širenje požara sa donje strane regionalnog puta, jer su se zapaljeni komadi drveća stalno odronjavali. Ekipe službe zaštite, koje su već tri dana na terenu, su zbog toga nekoliko puta morale da povlače vozila. Put Mojkovac – Đuđevića Tara je zatvoren do daljeg.

Požar u kanjonu Tare izbio je u petak poslijepodne, najvjerovatnije nakon udara groma u jedno stablo. S obzirom na to da su četinarska stable puna smole, vatra se brzo širila i, kako vatrogasci kažu, “spuštala” u korijenje.

S obzirom na nepristupačan teren, i pored neprekidnog anagažovanja vatrogasaca, nije se moglo mnogo učiniti. U nekoliko natvrata, tokom minulih dana, zapaljena stable probijala su bankine i prenosila požar sa donje strane puta.

Avionu MUP-a, kako tvrde mještani, u nedjelju nijesu gasili vatru, pa je požar iako je izgledalo da je lokalizovan, već s prvim jačim vjetrom ponovo buknuo i popeo se visoko u litice.

Prema posljednjim informacijama, nakon što se vjetar smirio i požar je trenutno uminuo. Ipak, ocjena je gotovo svih na terenu da bi jedino kiša mogla potpuno otkloniti opasnost od širenja požara.

Galerija

Bonus video: