Suđenje Kalićima: Pare, po potrebi, išle sa firme na firmu

U nastavku suđenja Kalićima za pranje novca svjedočili njihov finansijski direktor i knjigovođa
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 18:12h

Saslušanjem svjedoka pred vijećem specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Bijelom Polju, kojim predsjedava sudija Drago Konatar, nastavljen je danas glavni pretres odbjeglom Rožajcu Safetu Kaliću (42), njegovom pritvorenom bratu Mersudinu (54) i supruzi Amini (29) zbog produženog krivičnog djela pranje novca.

Svjedok Ismet Skenderović ispričao je da je bio finansijski direktor društvenog preduzeća, a kasnije AD “Turjak“ koje je privatizovalo DOO “M Petrol“.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

"Prihvatio sam ponudu Safeta i Mersudina Kalića da vodim knjigovodstvene poslove. Nikakvih nepravilnosti sa aspekta raspložive dokumentacije nijesam zapazio. Poznato mi je da su pravni subjekti „M Petrol“, “Turjak“, “Kristal“, “Tajson“, Daut&Daut“ i “Sekuriti“ odvojena pravna lica, a njihovi vlasnici su prebacivali, odnosno pozajmljivali međusobno novac. Upozoravao sam vlasnike, konkretno Mersudina i Safeta, da je to privredni prekršaj, a oni su se odnosili prema onoj narodnoj “Sve je to naše“, izjavio je Skenderović.

Koliko kom preduzeću je trebalo, novac se prebacivao. Dešavalo se da se jedno pravno lice zaduži, a drugo ostvaruje prihod po osnovu pozajmice

"Koliko kom preduzeću je trebalo, novac se prebacivao. Dešavalo se da se jedno pravno lice zaduži, a drugo ostvaruje prihod po osnovu pozajmice. Krediti su vraćani iz prometa i dijelom pozajmica. U maju 2009. godine Mersudin, sa kojim sam uglavnom radio, rekao mi je da ima ugovor o pozajmici između njega i još nekog lica, za koje je rekao da je ovjeren u sudu, a radilo se o iznosu 950.000 eura. Taj novac sam proknjižio na ime dugoročnog kredita sa rokom vraćanja od 10 godina", kazao je Skenderović i dodao da ne zna ko je druga ugovorna strana jer ga nije interesovalo.

Svjedokinja Mukadesa Kardović kazala je da je knjigovodstvo u firmama Kalića vodila počev od 2009. godine i da je sve rađeno legalno i da nije bio nijadan posao koji je knjižila da je bio sumnjiv ili sporan.

"Nikad nijesam posumnjala u vjerodostojnost ili nelegalnost rada firmi koje su bile u sastavu moje brige na osnovu vođenog knjigovodstva. To su firme “Daut&Daut”, “M Petrol”, “Tajson” i “Kristal”. Tokom moga rada nijesu prodavana osnovna sredstva i samo je jednom Mersudin Kalić uzeo sa računa na ime pozajmice 83.000 eura, koje je kasnije sukcesivno vratio. Odnosno, iznos od 69.000 eura i preostali dio na ime plaćanja pojedinih nedjeljnih obaveza", pojasnila je Kardovićeva.

Nikad nijesam posumnjala u vjerodostojnost ili nelegalnost rada firmi koje su bile u sastavu moje brige na osnovu vođenog knjigovodstva

"U firmama je bila poreska inspekcija, koja je samo ukazala na propuste koji su se odnosili na dio plaćanja PDV-a, zatim poreza na dobit i obračun poreza i doprinosa za zaposlene radnike. Takođe, dolazili su i inspektori za privredni kriminal koji su jedino konstatovali propust u vezi s uplatom za fizička lica u dijelu vraćanja kredita jednoj od banaka", kazala je Kardovićeva.

Optužnica zamjenika specijalnog tužioca Hasana Lukača tereti Kaliće da su se od 2005. do juna prošle godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način na koji su dolazili do novca za koji su znali da je zarađen prodajom droge preko kriminalne organizacije, čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Glavni pretres se nastavlja sjutra.

Galerija

Bonus video: