SUĐENJE POLICAJCIMA

Sudija nije htio da unese u zapisnik prijavu o prijetnji

Kolašinac Zlatibor Vrhovac opisao kako je sedam beranskih policajaca pokušalo da ubije njega i dvojica saputnika, optuženi ponovo prijetili svjedoku
262 pregleda 9 komentar(a)
Zlatibor Vrhovec, Foto: Beća Čoković
Zlatibor Vrhovec, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 27.03.2019. 17:10h

Zlatibor Vrhovac ispričao je juče na suđenju sedmorici beranskih policajaca kako su njega i njegova dva saputnika prije četiri i po godine zasuli kišom metaka, dok se drugi svjedok požalio sudiji da mu je jedan od optuženih prijetio.

Sedam policajaca je optuženo za teško ubistvo u pokušaju

Policajci Svetislav B. Barjaktarović (40), Grigorije M.Šćekić (41), Milan K. Boričić (36), Željko M. Došljak (44), Vlajko R. Babović (49), Miroslav S. Raković (42) i Danko D. Jelić (29) optuženi su za teško ubistvo u pokušaju.

Vrhovec je rekao da je zadobio tešku povredu lijevog ramena i nadlaktice. Ispričao je, da je 2007. učio srednju školu u Beranama i da su ga napadači sat uoči kritičnog događaja kontrolisali i napisali mu prijavu bez ikakvog osnova.

Vrhovac tvrdi da se nije svađao sa Rakočevićem: Bila je to sačekuša >>>

Marko Rakočević (19) uhapšen zbog pokušaja ubistva >>>

"Te večeri sam zaista bio zabrinut za svoj život koji mi je bio ugrožen od strane optuženih”, rekao je Vrhovec.

Svjedok Miroslav Tomović je rekao da je iz kladionice vidio kako trojica policajaca pucaju na džip. Prije svjedočenja on je upoznao vijeće da mu je prije nekoliko dana prijetio optuženi policajac Boričić, istovremeno tražeći zaštitu. Svjedok je naveo da nije u dobrim odnosima sa svojim bratom od strica čiji je Boričić zet, koji je došao do njegove kuće dok je bio u dvorištu i prijetio mu „da će ga slomiti“. Rekao je da je slučaj prijavio beranskoj policiji i ukazao na direktne prijetnje njihovog službenika.

Vasović je zahtijevao da se svjedoku obezbijedi zaštita i da se optuženom zbog upućenih prijetnji odredi pritvor. Predsjednik vijeća Jokan Varagić ništa od ovoga nije unio u zapisnik, ali je upozorio svjedoka da to nije predmetna stvar o kojoj se sudi i da je to u nadležnosti policije.

Bjelopoljsko tužilaštvo je ranije optužilo Vasovića za pokušaj ubistva trojice policajaca kojima se sada sudi, Pekovića za nedozvoljeno držanje oružja a Vrhoveca za „sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje”, ali su oni pravosnažno oslobođeni takve optužbe

Bjelopoljsko tužilaštvo je ranije optužilo Vasovića za pokušaj ubistva trojice policajaca kojima se sada sudi, Pekovića za nedozvoljeno držanje oružja a Vrhoveca za „sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje”, ali su oni pravosnažno oslobođeni takve optužbe.

U optužnici zamjenika višeg državnog tužioca Rasima Jašarevića navodi se da su policajci 5. novembra 2007.godine oko 22,40 časova u Beranama u svojstvu službenih lica s umišljajem pokušali da liše života Vasovića, Pekovića i Vrhovca.

“Barjaktarović, Šćekić i Boričić su na raskrsnici ulica Trinaestojulske i Svetog Save iz službenih pištolja marke „CZ“ kalibra 9 milimetara u pravcu oštećenih, koji su se nalazili u terenskom vozilu marke “grand čiroki“(PG 131-300) kojim je upravljao Vrhovec, ispalili više metaka.

Barjaktarović, Šćekić i Boričić su na raskrsnici ulica Trinaestojulske i Svetog Save iz službenih pištolja u pravcu oštećenih, koji su se nalazili u terenskom vozilu marke “grand čiroki“ ispalili više metaka

Više metaka polomilo je staklo od prednjih lijevih vrata džipa, koji se zaustavio blizu benzinske pumpe. Dva zrna su pogodila Vasovića u predjelu lijeve natkoljenice i jedno u desnu natkoljenicu nanoseći mu tešku tjelesnu povredu. Vrhovca su dva zrna pogodila u predjelu lijevog ramena i nadlaktice lijeve ruke. Tužilac tvrdi i da je Babović više puta udario “tijelom pištolja” po glavi Pekovića nanoseći mu laku tjelesnu povredu.

Glavni pretres se nastavlja 18. jula.

Radović: Brajović da se uključi u provjeru

Milan Radović, koordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi, zatražio je brzu reakciju policije i tužilaštva povodom “učestalih” prijetnji svjedocima i oštećenima od optuženih policajaca u ovom slučaju. “Država mora preduzeti hitno mjere kako optuženi policijski službenici za pokušaj ubistva ne bi mogli dolaziti na kućni prag svjedoka i prijetiti im, ili kako same oštećene građane ne bi mogli napadati i vršiti pritisak nad njima.

Te mjere su prije svega udaljenje sa dužnosti do okončanja krivičnog postupka, istraživanje svih navoda o pritiscima, napadima i prijetnjama a ukoliko se ustanovi da su istiniti i pokretanje novih krivilčnih postupaka”, kazao je Radović, tražeći da se u provjeru ovih navoda ukljući i ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

“Ovi navodi su saopšteni na samom suđenju, pa je neprihvatljivo da je izostala reakcija kako sudećeg sudije tako i tužioca”, rekao je Radović. On je kazao da je Komitet Savjeta Evrope za zaštitu od mučenja zahtijevao da država mora istražiti sve navode kršenja ljudskih prava, bilo da su prijavljeni ili ne.

“Ukoliko se proces nastavi a ne preduzmu se mjere zaštite oštećenih građana i svjedoka mi ne možemo govoriti o pravičnom i fer suđenju”, rekao je Radović.