Samostalna izložba Katje Đuričković Pejović na Balšića bazaru

"Bilo je dovoljno preći pogledom preko nekih od ovih slika i čuti njihove naslove i jednostavno zaključiti: pa to je jedna od nas, jedna koja osjeća isto što i mi"
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 13:55h

Druga samostalna izložba slika Cetinjanke Katje Đuričković Pejović otvorena je u prostorijama Matice crnogorske na Balšića pazaru.

Ljubiteljima umjetnosti Katja je predstavila šesnaest radova rađenih tehnikom ulje na platnu, mermeru ili keramici. Motivi na skoro svim slikama su cetinjski, a uz njene radove predstavljeno je i trinaest skulptura njenog oca Radovana.

Katja je inače po profesiji prosvjetni radnik, a slikarstvom se ozbiljnije bavi od 2000. godine.

Izložbu je otvorio svjetski priznati karikaturista Luka Lagator, koji je kazao da ranije nije poznavao Katju, ali kada je nedavno došla u Maticu, sa željom da tu izlaže svoje slike, “čim je vidio njene radove, učinila mu se i ona dobro poznata”.

"Bilo je dovoljno preći pogledom preko nekih od ovih slika i čuti njihove naslove i jednostavno zaključiti: pa to je jedna od nas, jedna koja osjeća isto što i mi, jedna koja diše Cetinjem.

"Stara kuća-mlada lipa", "Cetinjske kuće", "Lovćenska vila", dovoljno za dio duše, za parče Cetinja", kazao je Lagator.

On je posebno skrenuo pažnju posjetiocima, na izvanredne vajarske radove u drvetu, Katjinog oca Radovana Đuričkovića.

"Njena želja je bila da ovom prilikom bude prikazan i jedan mali dio umjetničkog stvaralaštva njenog oca, koji je nosio u sebi nešto što je posebno osvijetlila izvi-iskra podlovćenskog kamena", kazao je Lagator.

Umjetnica Katja Đuričković Pejović, kazala je da je veoma uzbuđena što ima priliku da izlaže na Cetinju i predstavi slike na kojje je prenijela dio ogromne ljubavi prema svom gradu, uspomenama i djetintsvu.

"Čini mi se da pored skulptura mojeg oca one još jače zrače. Ovom prilikom, posebno bih se zahvalila, Matici crnogorskoj i gospodinu Luki Lagatoru koji je biranim riječima govorio o mojem likovnom stvaralaštvu kao i gospodinu Vesku Pejoviću koji mi je mnogo pomogao oko organizacije i pripreme izložbe i koji je, sa posebnim darom i senzibilitetom, napravio i postavku izložbe", kazala je umjetnica.

Bonus video: