Prijetili da će joj oteti bebu i tražiti 25 hiljada eura

“Da se sud upustio u utvrđivanje duševnih patnji i odštetnog zahtjeva u iznosu od 30.000 eura, to bi vodilo odugovlačenju postupka”, zaključila je sudija
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 06:43h

Zbog pljačke Ukrajinke Olene Vasilkovski u Višem sudu u Podgorici na po dvije godine zatvora su osuđeni ruski državljanin Aleksandar Pokotilov i Aleksej Jakovljev, ukrajinski državljanin.

Prvostepenu presudu izreklo je krivično vijeće kojim je predsjedavala sudija Milenka Žižić. Sudija je u obrazloženju presude kazala da je utvrđeno da su kao saizvršioci počinili krivično djelo razbojništvo, te da su bili maskirani sa kapama i šalom preko glave i lica.

Okrivljeni Pokotilov i Jakovljev su, prema navodima optužnice, 9. februara 2012. upali u stan Ukrajinke oko 17 časova, u Ulici Feronova bb u Budvi, upotrebom sile i prijetnjom da će ugroziti život i tijelo oštećene i njenog djeteta, oduzeli veći iznos novca.

U optužnici piše da je Jakovljev maskiran pokucao na vrata, a kada ih je Vasilkivski otvorila, Pokotilov ih je odgurnuo i sa nožem u ruci ušao. Pokotilov je prislonio nož ispod vrata oštećene i porezao je u predjelu lijevog uha govoreći joj: „Daj pare“. Kada je ona to odbila, Pokotilov joj je zaprijetio da će joj oduzeti devetomjesečnu bebu, te da će za otkup tražiti 25.000 eura.

Nakon tih prijetnji, ona im je tada predala 7.100 eura, 200 dolara i nešto ukrajinskog novca. Pokotilov joj je naredio da legne na krevet, te joj vezao noge i ruke selotejp trakom, u čemu mu je pomogao Jakovljev. Potom je naredio da događaj ne smije prijaviti policiji jer će ubiti i nju i njeno dijete.

Prema ocjeni vijeća, kod Olene Vasilkivski je stvoren utisak da će okrivljeni ostvariti prijetnje, te da će joj oteti bebu i za otkup tražiti 25.000 eura.

“Optuženi su bili svjesni da je krivično djelo, i izraz njihove zajedničke volje. Jakovljev je priznao navode optužnice i pomogao da se rasvijetli krivično djelo, dok je Pokotilov djelimično priznao, ali to sud nije cijenio kao olakšavajuću okolnost”, kazala je sudija Žižić, dodajući da ranije nijesu osuđivani.

“Kako se radi o stranim državljanima, sud nije mogao pribaviti izvod iz kaznene evidencije, pa je primijenio načelo 'u sumnji blaže po okrivljene', pa je uzeo da nijesu osuđivani”, kazala je sudija. Ona je dodala da je Olenu Vasilkivski uputio na parnicu radi utvrđivanja postojanja duševnog i fizičkog bola, te patnji.

“Da se sud upustio u utvrđivanje duševnih patnji i odštetnog zahtjeva u iznosu od 30.000 eura, to bi vodilo odugovlačenju postupka”, zaključila je sudija.

Okrivljenim Pokotilovu i Jakovljevu sud je produžio pritvor nakon izricanja presude.

Galerija

Bonus video: