Kristalni globus pripao „Henriku”

Prestižnu nagradu “Nezavisna kamera” osvojio je film Miroslava Momčilovića iz Srbije “Smrt čoveka na Balkanu”
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 12:22h

Na 47. Međunarodnom filmskom festivalu koji je završen preksinoć u Karlovim Varima, za najbolji film u glavnoj takmičarskoj selekciji proglašen je norveški “Henrik” režisera Martina Lunda koji je uz “Kristalni globus” preuzeo i ček na 25.000 dolara.

Prestižnu nagradu “Nezavisna kamera” osvojio je film Miroslava Momčilovića iz Srbije “Smrt čoveka na Balkanu”. Momčilovićev film prikazan je u trećoj po rangu takmičarskoj sekciji dugometražnih filmova – “Forum nezavisnih” koja se veoma visoko kotira kod festivalske publike i kritike.

U takmičarskoj sekciji “Istočno od Zapada” prikazan je film Bojana Vuletića “Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem”, ali je nagrada, uz ček na 20.000 dolara, otišla filmu “Kuća sa malim tornjem” ukrajinske režiserke Eve Nejman.

Uz nagrađeni film “Smrt čoveka na Balkanu” i Vuletićevu romantičnu komediju u kojoj su selektori festivala posebno izdvojili inteligentni humor, na festivalu je prikazan i film Maje Miloš “Kilp”, u sekciji “Drugačiji pogled”.

Posebna nagrada glavnog žirija u kojem je ove godine bio i hrvatski reditelj Rajko Grlić, i ček na 15.000 dolara uručen je za film “Roman o jednom masakru” režisera Marka Tulija Đordana. Za najboljeg režisera proglašen je Rafael Oele, autor kanadskog filma “Kamion”.

Globus za najbolju glumicu osvojila je Lejla Hatami, junakinja iranskog filma “Poslednji korak”, a nagradu za najboljeg glumca podijelili su Henrik Rafaelsen za glavnu ulogu u pobjedničkom filmu festivala i poljski glumac Erik Lubos za ulogu u filmu “Ubiti dabra”.

Filmska kritika je svojom nagradom FIPRESCI izdvojila film “Poslednji korak” iranskog režisera Alija Mosafa.

Kristalni globusi za doprinos svjetskoj kinematografiji ove godine bili su znaku dve velike glumice, britanske Helen Miren koja je nagradu preuzela na otvaranju festivala 29. juna, i Amerikanke Suzan Sarandon kojoj je globus uručen večeras, na svečanom zatvaranju.

Počasnu nagradu za doprinos kinematografiji koju dodjeljuje predsjednik festivala Jirži Bartoška, preuzeo je češki glumac Jozef Somr.

Na festivalu A kategorije u češkoj banji je prikazano 217 filmova od čega su 22 svjetske premijere, 35 međunarodnih i osam evropskih premijera.

Bonus video: