U prvih pet mjeseci 2012. zaplijenjeno 210 kg droge

Što se tiče prethodne godine, UP je otkrila 307 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama
13 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 11:04h

Crnogorska policija je u prvih pet mjeseci ove godine oduzela oko 210,68 kilograma droga i podnijela 51 krivičnu prijavu protiv 68 osoba osumnjičenih za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i omogućavanje njihovog uživanja.

Od oduzete droge najviše je marihuane - 207,7 kilograma, dok je 2,6 kilograma oduzetog heroina i oko 300 grama kokaina.

Iz Uprave policije su saopštili agenciji MINA da je počinjeno je 67 krivičnih djela u vezi sa drogama, od čega 52 djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i 15 omogućavanje uživanja opojnih droga.

Policija je za ta počinjena krivična djela podnijela 51 prijavu, kojima je obuhvaćeno 68 osoba.

"U januaru ove godine, službenici UP realizovali su akciju pod operativnim nazivom "Zelena milja", koja je u saradnji sa Specijalnim državnim tužiocem za borbu protiv organizovanog kriminala vođena od juna prošle godine, a bila je usmjerena prema međunarodnoj kriminalnoj grupi koja se u dužem vremenskom periodu bavila krijumčarenjem droge- u prvom redu kanabisa tipa skank, iz Albanije preko Crne Gore do zemalja regiona", podsjetili su iz UP.

Kako navode, u vremenskom periodu kada je sprovođen predmet "Zalena milja'', kriminalna grupa se tereti za krijumčarenje oko 140 kilograma opojne droge marihuana, tipa skank.

"Tokom sprovođenja akcije preduzimane su koordinisane aktivnosti i razmjena operativnih informacija sa ministarstvima unutrašnjih poslova Hrvatske i Republike Srpske. U okviru te akcije, na teritoriji Crne Gore uhapšeno je 17 osoba, a u okviru cijelog predmeta sa partnerskim službama iz regiona, njih 23",saopšteno je iz UP.

Što se tiče prethodne godine, UP je otkrila 307 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama.

"Zbog osnovane sumnje da su počinili ta krivična djela, nadležnim tužiocima podnesene su 172 krivične prijave, kojima je obuhvaćeno 313 osoba", kazali su iz UP.

Prema njihovim riječima, u 332 pojedinačne zaplijene, u toku prošle godine, ukupno je pronađeno i oduzeto 810 kilograma opojnih droga, što je 138,5 kilograma više u odnosu na 2010. godinu.

Od 810 kilograma oduzete droge u prošloj godini, najviše je bilo marihuane 804,2 kilograma, zatim heroina - 3,7 kilograma, a oduzeto je i oko 400 grama sintetičkih droga, oko 300 grama kokaina i oko 100 grama hašiša.

Pronađena su i oduzeta još 392 komada LSD, 59 stabljiki kanabisa i 332 sjemenki te biljke.

Osim navedene količine, u akcijama prošle godine sa partnerima u regionu, policijama i bezbjednosnim agencijama drugih država, zaplijenjeno je još oko 750 kilograma opojnih droga, od čega 370 kilograma kokaina i 380 kilograma skanka.

"Specijalnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala prošle godine podnešeno je šest krivičnih prijava kojima su obuhvaćene 73 (37) osoba, zbog osnovane sumnje da su počinile 158 (70) krivičnih djela sa elementima organizovanog kriminala: stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava i kriminalno udruživanje", kazali su iz policije.

Realizovano osam akcija

Prethodne godine, kako su podsjetili iz UP, realizovane su akcije: "Drina", "Parangal", "Konte", "Tanker", "Sprint", "Makondo", "Lokal" i "Trio", od kojih je šest vođeno kroz intezivnu razmjenu informacija sa međunarodnim partnerima.

"Pored navedenih aktivnosti, službenici UP su novembra prošle godine učestvujući u međunarodnoj policijskoj akciji uhapsli dva crnogorska državljana, u vezi sa krijumčarenjem veće količine kokaina. Tom prilikom je po informaciji službenika crnogorske policije, na brodu «Monterosa», na teritoriji Španije uhapšen Crnogorac, kod koga je španska policija pronašla i zaplijenila 36 kilograma kokaina", rekli su iz UP.

Prema njihovim riječima, 2011. godine značajno je intenzivirana saradnja sa međunarodnim partnerima. "Poboljšana je razmjena operativnih informacija, sprovodjenje zajedničkih istraga i realizacija predmeta i policijskih akcija usmjerenih na razotkrivanje i procesuiranje organizovanih kriminalnih grupa koje su djelovale na nacionalnom i međunarodnom nivou".

Navodi se da je održano 35 operativnih sastanaka u zemlji i inostranstvu sa predstavnicima policijskih službi Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije, Belgije, Holandije, Njemačke,kao i sa predstavnicima Kancelarije DEA u Rimu, britanske Agencije SOCA i SELEC Centra iz Bukurešta.

Bonus video: