Počeo Sarajevski filmski festival, u konkurenciji Milatovićev "Sve to"

Ceremoniji otvaranja je prethodio nezaobilazni crveni tepih, kojim su prošle brojne filmske zvijezde i profesionalci
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 14:22h

Projekcijom filma Aide Begić ”Djeca” i svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu, u petak veče je otvoren 18. Sarajevo film festival na kome će do 14. jula biti prikazano 210 filmova iz 57 zemalja.

Među filmovima koji će biti prikazani na jednoj od najvećih i najznačajnijih regionalnih smotri sedme umjetnosti, naći će se i crnogorski film “Sve to” u režiji mladog crnogorskog reditelja Branislava Milatovića, a radi se o filmu koji je izabran u zvaničkoj konkurenciji u kategoriji kratkih filmova.

Od srpskih filmovi na SFF-u će biti “Ustanička ulica” Miroslava Terzića, “Smrt čoveka na Balkanu” sa Emirom Hadžihafizbegovićem u glavnoj ulozi i nagrađivani “Klip” Maje Miloš.

Tokom desetak festivalskih dana, Sarajevo će posjetiti Viktorija Abril, Erik Kantona, Šarlota Rempling...

U fokusu regionalna produkcija

Ceremoniji otvaranja je prethodio nezaobilazni crveni tepih, kojim su prošle brojne filmske zvijezde i profesionalci. Domaćin večeri otvaranja bila je mlada bosanskohercegovačka glumica Vanesa Glođo, koja je u svom obraćanju naglasila da je u proteklih 18 godina Festival prerastao u događaj koji okuplja preko 2.000 akreditovanih profesionalaca i novinara, te oko 100 000 ljubitelja filma.

"Obljetnicu obilježavamo selekcijom zrelih filmova koje je napravila generacija režisera koji su stasali manje-više zajedno s našim Festivalom"

I u 2012. godini fokus Festivala predstavlja regionalna filmska produkcija. U to ime pristunima se obratila i selektorka Elma Tataragić, kazavši da u ovoj godini Takmičarski program slavi svoj deseti jubilej; period u kojem je došlo do značajih promjena unutar kinematografije Jugoistočne Evrope.

“Filmovi iz ovog kraja svijeta su postali prepoznatljivi i priznati. Jugoistočna Evropa je postala moćno tržište i neočekivana platforma za koprodukciju i saradnju. Od 2003. pojavila su se brojna nova i obećavajuća imena; imena koja ne samo da su promijenila izgled regionalne kinematografije, već i imena koja mijenjaju i perspektivu svjetskog filma danas.

Obljetnicu obilježavamo selekcijom zrelih filmova koje je napravila generacija režisera koji su stasali manje-više zajedno s našim Festivalom. To je generacija već afirmiranih autora, kao i debitanata na koje tek treba obratiti pažnju", izjavila je medijima Tataragić.

Gost 18. SFF-a je slavni reditelj Tod Solonz, koji će se publici predstaviti danas filmom “Skriveni adut” u Ljetnjem kinu.

Galerija

Bonus video: