Patlidžan za osjećaj sitosti

Izbjegavajte da ga pržite u dubokom ulju, jer zbog svoje sunđeraste strukture tako upije puno masnoće
374 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 18:51h

Da li volite boju patlidžana? Meni je tako otmena i profinjena! Nije ni čudo kad su još u 5. vijeku počeli da ga odgajaju u Kini i Indiji. Kasnije se proširio na Daleki istok, a u Evropu je stigao tokom 13. i 14. vijeka. U početku su plodovi bili svijetli, veličine jajeta, a daljim uzgojem su dobijeni patlidžani različite veličine, oblika i boje.

Iz porodice je pomoćnica, gdje su još i paradajz, paprika i krompir.

Ima vrlo malo kalorija (24 kcal na 100 g), najviše vode, nešto ugljenih hidrata i dijetetskih vlakana, malo proteina i vrlo malo masti. Dakle, niskokaloričan je, a daje osjećaj sitosti.

U patlidžanu ima vitamina (A, E, B1, B6, folati, niacin), minerala (kalijum, magnezijum, bakar), fitonutrijenata – mnogi od njih su antioksidanti.

Pektin i saponin imaju antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Neke od ovih materija štite membrane ćelija od slobodnih radikala, utiču na snižavanje holesterola u krvi (hlorogenična kiselina).

Nasunin se nalazi u kori patlidžana i djeluje kao prirodni antihistaminik i antioksidans (štiti ćelijsku membranu od propadanja).

Zbog ukusa, teksture i nutritivnih vrijednosti, zovu ga sirotinjski kavijar.

Izbjegavajte da ga pržite u dubokom ulju, jer zbog svoje sunđeraste strukture tako upije puno masnoće; bolje je da se griluje ili peče.

Izbjegavajte da ga pržite u dubokom ulju, jer zbog svoje sunđeraste strukture tako upije puno masnoće

Malo gastro – turizma: za ove naše vrele dane možemo da spremimo namaz koji potiče sa Srednjeg istoka, gdje su česte visoke temperature napravile neke kulinarske smjernice.

Baba ghanoush (baba ganuš): 2 patlidžana se ispeku u rerni (na 180 C, oko 45 min); kada se ohlade, oljušte se i stave u blender zajedno sa 2 čena bijelog luka, 1 kafenom kašičicom kima, 2 supene kašike tahinija (susamova pasta, ima je u prodavnicama zdravije hrane), sokom od pola limuna.

Po želji mogu da se dodaju 5 supenih kašika pečenog susama (tostira se na suvom tiganju) i 2 kašike jogurta. Blenda se kratko, da se dobije homogena masa, a zatim se ručno umiješaju 2 kašike sjeckanog peršuna i maslinovo ulje.

Služi se uz pita-hljeb, što bi kod nas bio somun, a odličan je i na tostu, u tortilji ili kao namaz za sendvič.

Članovi ove porodice sadrže alkaloide koji mogu da uzrokuju problem sa probavom.

Srećom, u patlidžanu ih je malo i kuvanjem im se smanjuje količina za 50 %. U patlidžanu ima i nešto oksalata, što bi moglo da prouzrokuje problem smanjene apsorpcije kalcijuma, ako bi se uzimao u većoj količini.

Neko je rekao, a ja širim dalje: raznovrsnost u ishrani je najbolja odluka.

www.ordinacijabalans.me

Galerija

Bonus video: