Otkriveno 100 Karavađovih crteža

Italijanski stručnjaci otkrili su oko 100 crteža i nekoliko slika velikog renesansnog majstora Karavađa iz doba dok je još izučavao slikarstvo u Milanu, prenosi agencija ANSA
130 pregleda 0 komentar(a)
Karavađo, Foto: ANSA
Karavađo, Foto: ANSA
Ažurirano: 06.07.2012. 16:57h

Crteži i slike, koje stručnjaci procjenjuju na oko 700 miliona eura, pronađeni su među kolekcijom radova koji se čuvaju u palati Sforca u Milanu i koji su djelo đaka slikara Simonea Petercana, kod koga je Karavađo učio umijeće slikanja od svoje 11. godine. Karavađova rana djela biće objavljena u formi elektronske knjige zajedno sa "protestnim pismom koje je napisao i potpisao mladi Karavađo", navodi ANSA.

Mikelanđelo Merizi (1571-1610), poznatiji kao Karavađo, ostao je zapamćen po neobuzdanom temperamentu. Njegova biografija je isprepletana mnogim pričama o ubistvima, tučama, tamnicama i bježanju iz njih.

Smatra se prvim velikim baroknim slikarom. Njegovi radovi se odlikuju realizmom prikaza i korišćenjem tehnike "kjaroskuro", izrazitog kontrasta svijetla i sijenke.Umro je od groznice u progonstvu, a sahranjen je u masovnoj grobnici.

Bonus video: