Otkriveno stotinjak Karavađovih ranih radova

Istoričari umjetnosti Mauricio Bernardeli Kuruc i Adrijana Konkoni Fedrigoli objaviće dvije elektronske knjige na "Amazonu" u kojima će iznijeti detalje svog istraživanja
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 10:26h

Italijanski istoričari umjetnosti tvrde da su otkrili stotinjak prethodno nepoznatih skica i slika slavnog italijanskog slikara Karavađa, začetnika baroknog slikarstva čija su platna postavila nove standarde za zapadnu umjetnost.

Dosad se znalo za samo devedesetak slika Karavađa, koji je umro 1610. u tridesetim godinama nakon turbulentnog života.

Istoričari umjetnosti Mauricio Bernardeli Kuruc i Adrijana Konkoni Fedrigoli objaviće dvije elektronske knjige na "Amazonu" u kojima će iznijeti detalje svog istraživanja.

Oni tvrde da su pronašli stotinjak djela - uglavnom je riječ o skicama, ali ima i slika - koja su atribuirali ranom Karavađu.

Kuruc i Fedrigovijeva tvrde da su pronašli stotinjak djela - uglavnom je riječ o skicama, ali ima i slika - koja su atribuirali ranom Karavađu

Većina djela pronađena je u arhivu Karavađovog učitelja, italijanskog manirističkog slikara Simonea Petercana, u dvorcu Sforcesko u Milanu.

Prema procjenama istoričara umjetnosti, ukupna vrijednost pronađenih radova iznosi oko 700 miliona eura, a njihov vlasnik je grad Milano.

Karavađo je učio kod majstora Petercana od 1584. do 1588. godine, a dosad nije bila poznata nijedna slika iz njegove mladosti.

Drugi istoričari umjetnosti izrazili su međutim sumnju u tvrdnje Kuruca i Fedrigolijeve, te su ocijenili da su potrebna dodatna istraživanja.

Bonus video: