Kad manje novca donosi bolje sadržaje

Ove godine cjelokupni program Kotor Arta iznosi 680 000, Grad teatar košta oko 550.000 eura, a program Purgatorija manje od 200.000 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 11:28h

Ljetnji pozorišni festivali na Crnogorskom primorju iz godine u godinu predstavljaju prostor za promociju i samopromociju umjetnika iz Crne Gore i regije. Za ove festivale se izdvaja i značajan novac iz državnog budžeta, odnosno iz lokalnih fondova. Tri najznačajnija pozorišna festivala na crnogorskoj obali su Grad teatar Budva sa najdužom tradicijom, Kotor Art u Kotoru i Purgatorije u Tivtu, koji zajedno koštaju 1.400.000 eura.

Ovi festivali se osim u koncepcijama, propratnim programima, razlikuju i u načinu finansiranja, odnosno trošenja novca. Neobično, ali manje novca u ovom slučaju znači bolji program.

Opština Kotor finansira Kotor Art sa 180 000, a od koprodukcije i sredstava sponzorstva za program je sakupljeno 150.000, dok ostatak finansira Ministarstvo kulture

U okviru najskupljeg ljetnjeg festivala Kotor Arta, nalaze se Festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, Kotor Art teatar, Pisanje grada, Radionica arhitekture, Pjaca od filozofa, a pod okriljem Kotor Arta od ove godine je i Festival klapa u Perastu. Opština Kotor finansira Kotor Art sa 180 000, a od koprodukcije i sredstava sponzorstva za program je sakupljeno 150.000, dok ostatak finansira Ministarstvo kulture.

Sekretar za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Kotor Nenad Radunović kazao je ranije da Opština, s obzirom na tešku materijalnu situaciju nije mogla da odvoji više sredstava, jer je budžetom za ovu godinu za kulturu planirano 300.000 eura, od čega 90.000 za dramski dio Kotor Arta, 90 000 za dječji festival i 50.000 za smotru mode, koja ne pripada festivalu.

Kotor Art teatar će od 20. jula do 11. avgusta imati tri premijere i jednu reprizu pozorišne predstave "Njegoš, vatre", rađene po motivima iz djela "Luča mikrokozma" Petra II Petrovića Njegoša u režiji Paola Mađelija i Radmile Vojvodić.

Na Grad teatru ove godine je ukupno 56 programa, od čega 26 dramskih

Na Grad teatru ove godine je ukupno 56 programa, od čega 26 dramskih. Tri su premijere po tekstovima Karla Goldonija “Krčmarica Mirandolina” u režiji Juga Radivojevića, “Ribarske svađe” Ane Vukotić i “Sluge dvaju gospodara” Borisa Liješevića, i dvije koprodukcije - baletska predstava u saradnji sa školom igre Ašhen Ataljanc, “Život je igra” i predstava “Indigo”, Dušana Premovića, u režiji Branislava Lečića.

Sa manje od 200.000 eura ovogodišnja manifestacija Purgatorije u Tivtu na programu ima čak 37 pozorišnih predstava, šest likovnih izložbi, deset književnih večeri, dva filmska i 18 muzičkih programa

Sa manje od 200.000 eura ovogodišnja manifestacija Purgatorije u Tivtu na programu ima čak 37 pozorišnih predstava, šest likovnih izložbi, deset književnih večeri, dva filmska i 18 muzičkih programa. U sklopu Purgatorija biće premijerno izvedene i dvije nove pozorišne predstave u produkciji Centra za kulturu Tivat, i to “Penelopijada” koju režira Dragana Varagić, i “Čovjek iz Lemura” u adaptaciji i režiji Erola Kadića.

Od značajnijih predstava na Purgatorijama su uglavnom regionalni hitovi, Frljićev “Otac na službenom putu” Ateljea 212, “Antigona” Ozrena Prohća u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta "Ivan plemeniti Zajc" iz Rijeke, “Prizori sa jabukom” Ivane Sajko u produkciji festivala Dubrovačke ljetnje igre, “Kurba” Marka Bulca - Gledališća “Glej” iz Ljubljane, “Leda” Borisa Svrtana zagrebačkog kazališta “Gavella”, “Kad sam bio mrtav” Dijega de Bree Slovenskog narodnog gledališća iz Ljubljane i predstava “Sumnjivo lice” Jagoša Markovića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Bonus video: