Blagajnicu u zatvor šefove ni po prstu

Dijana Vulević osuđena na četiri godine zatvora zbog 300.000 eura manjka u kasi Vrhovnog suda
591 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 18:29h

Zbog zloupotrebe službenog položaja i pronevjere, blagajnica Vrhovnog suda Dijana Vulević osuđena je na četiri godine i četiri mjeseca zatvora.

U presudi piše da je Vulević 2006. godine, prekoračila službena ovlašćenja i prisvojila 204.000 eura.

Pomoćnik direktora Administrativnog ureda za materijalno-finansijsko poslovanje u tom sudu Žarko Ostojić, zbog nesavjesnog rada u službi i nesavjesnog postupanja, osuđen je na godinu zatvora, uslovno na tri godine, a službenik Saša Vujošević oslobođen je optužbe da je sačinio deset lažnih naloga blagajni za isplatu gotovog novca.

Prema presudi, ona je sačinila 35 lažnih zahtjeva za isplatu novca, potpisavši se kao knjigovođa Persida Kovačević i bivši šef kabineta tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Blažo Jovanić.

Na osnovu tih naloga, iz Trezora Crne Gore isplaćeno je 250.238 eura, čime je Vulević pričinila 190.604,33 eura štete Vrhovnom sudu .

Osim toga, kako piše, Vulević je sačinila naloge blagajni za isplatu novca, gdje je prisvojila 23.900 eura.

Ostojić je, navodi se, odgovoran za manjak, jer nije kontrolisao budžet, knjigovodstvo i obračune putnih naloga. Na ime troškova sudskog postupka Vulević i Ostojić treba da plate gotovo 9.000 eura.

Sudija Ratko Ćupić konstatovao je da je Vrhovnom sudu učinjena šteta od 328.993,15 eura.

U obrazloženju presude piše da je nalazom vještaka grafologa utvrđeno da je Vulević potpisala naloge za isplatu novca iz Trezora.

Nakon što je podnijeta krivična prijava, istraga je vođena protiv direktora Administrativnog ureda Darka Radulovića, knjigovođe Perside Kovačević. Nakon istrage, tužilaštvo je saopštilo da je odustalo od krivičnog gonjenja protiv njih, zbog nedostatka dokaza.

Usljed nedostatka dokaza, odbačena je i krivična prijava protiv sudije Jovanića, koji se takođe teretio za zloupotrebu položaja. On je na suđenju saslušan u svojstvu svjedoka.

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Ratko Vukotić, koji je po funkciji bio finansijski nalogodavac Suda, i odgovoran za finansijsko poslovanje, takođe nije optužen.

On je u svjedočenju novembra 2010. kazao da se pet godina ranije, po preuzimanju funkcije, čudio da na finansijskim poslovima rade samo knjigovođa i blagajnik.

“Za direktora Administrativnog ureda pri Vrhovnom sudu izabran je Darko Radulović. Moj šef kabineta tada je bio Blažo Jovanić, koji je u međuvremenu izabran za sudiju Osnovnog suda u Podgorici. On je uspješno obavljao poslove šefa kabineta, zato sam odlučio da Jovanić potpisuje naloge prema Trezoru za isplatu novca, a kroz taj način vrši se i kontrola rada”, kazao je tada Vukotić.

On je tada objasnio da je kod njega došao Ostojić i rekao da sumnja kako je blagajnica Vulević napravila manjak.

“Zbog toga je formirana komisija. U toku rada komisije, sjećam se da je Ostojić ušao kod mene u kabinet i kazao da je utvrđen manjak više od sto hiljada eura. Bio sam neprijatno iznenađen”, kazao je Vukotić.

"Na moje pitanje da li će vratiti novac, ona je kazala - da moj otac proda i kuću i imanje, neće se to moći vratiti"

Rekao je da je nakon toga pozvao Vulević i pitao da li je pokrala Vrhovni sud.

“Nije direktno odgovorila, ali je rekla da će za dva-tri dana sve vratiti. Kazao sam joj da će to biti olakšavajuća okolnost u postupku koji se protiv nje bude vodio. Kada je komisija završila, u čijem radu je i ona učestvovala, utvrđen je manjak više od 200 hiljada eura.

Na moje pitanje da li će vratiti novac, ona je kazala - da moj otac proda i kuću i imanje, neće se to moći vratiti. Nakon toga podnio sam krivičnu prijavu protiv nje”, rekao je Vukotić na suđenju.

Tada je ispričao da je deponovan potpis u Trezoru imao Blažo Jovanić i da su funkcije ovjeravanja i odobravanja naloga za isplatu novca obavljali Kovačević i Jovanić.

Plakala nakon presude

Nakon objave presude, Vulević je zaplakala i ocijenila da je ovakva presuda sramna. “Šta drugo da kažem. Nema dokaza da sam falsifikovala potpise. Sudija nije dozvolio da se izvedu dokazi koje sam ja predložila. Nisam ja sačinila naloge za isplatu novca”, navela je Vulević.

Njen branilac, advokat Zdravko Begović kazao je “Vijestima” da nije u redu komentarisati presudu koja nije pravosnažna.

“Žarko iščekujem pismeni otpravak presude na koju ću uložiti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: