DIJAGONALE

Završen projekat „Inkluzija kroz šah“

„Ljetnju školu šaha“ izabrana djeca su pohađala besplatno, a pri odabiru polaznika vodilo se računa o njihovom socioekonomskom statusu.
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 17:12h

Zahvaljujući finansijskoj podršci Fonda za aktivno gradjanstvo (FAKT) u iznosu od 2.800 eura, uz podršku Kulturno informativnog centra "Budo Tomović", Centar za razvoj šaha "Dijagonale" je prošlog mjeseca u prostorijama šahovske škole „Dijagonale" realizovao projekat „Inkluzija kroz šah".

Projekat je podrazumijevao jednomjesečni šahovski trening (dva puta nedeljno) za dvadesetoro djece, među kojima i petoro sa posebnim obrazovnim potrebama.

„Cilj projekta je uključivanje mladih sa teškoćama u razvoju i njihova integracija u društvene tokove s obzirom da naše društvo još uvijek nije dovoljno senzibilisano da prihvati i pomogne onima koji se po nekim fizičkim ili mentalnim osobinama razlikuju“, ističe Radmila Milošević, direktorica "Dijagonala".

Prema riječima Miloševićeve, ovu „ljetnju školu šaha“ izabrana djeca su pohađala besplatno, a pri odabiru polaznika vodilo se računa o njihovom socioekonomskom statusu.

„Projekat je pored ostalog predviđao da se po završetku jednomjesečnog kursa organizuje šahovska simultanka sa učesnicima i tom prilikom im se uruče diplome, šahovske garniture, šahovski satovi i literatura“, dodala je direktorica „Dijagonala''.

Završni događaj je organizovan juče u objektu Banja (sala iznad knjižare Karver).

Simultanku sa polaznicima škole odigrao je predavač u šahovskoj školi „Dijagonale“, internacionalni majstor Blažo Kalezić.

Događaju su prisustvovali dr Vesna Simović, pomoćnica ministra za rad i socijalno staranje, dr Mensud Grbović, pomoćnik ministra zdravlja, Predrag Marsenić, sportski direktor Crnogorskog olimpijskog komiteta, Nađa Bošković-Dragović, predstavnica donatora (FAKT-a), nastavnici podgoričkih škola, djeca i njihovi roditelji...

Preporučujemo za Vas