Ubijeni Joksović u Pljevljima važio za mirnog momka

"Kod Nebojše je radio kao vozač, ali i neke fizičke poslove. Prije odlaska u Beograd i ovdje je radio kao vozač u jednoj privatnoj firmi."
667 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 15:39h

Radojica Joksović, bratanić Nebojše Joksovića-Jokse zaštićenog svjedoka u postupku protiv Darka Šariča, ubijen je juče u 14 sati kada je u beogradskom naselju Bele vode eksplodirao eksploziv postavljen pod njegov "audi A6". U eskploziji je povrijeđen Predrag R.

Nebojša i Darko Šarić, koji su školski drugovi, donedavno su blisko sarađivali. Joksović je svjedok saradnik u procesu protiv Šarića kojeg terete za krijumčarenje više od dvije tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Joksovići su rodom iz Pljevalja. Pljevljaci koje su "Vijesti" kontaktirale tvrde da je Radojica iz rodnih Pljevalja u Beograd otišao prije pet-šest godina, kada se zaposlio kod Nebojše.

"Važio je za mirnog momka, i niko ga u Pljevljima nije dovodio u vezu sa kriminalcima. Kod Nebojše je radio kao vozač, ali i neke fizičke poslove. Prije odlaska u Beograd i ovdje je radio kao vozač u jednoj privatnoj firmi. Mislim da on i Nebojša nisu baš najbliži srodnici", kazao je sagovomik "Vijesti".

Nebojša znao dosta o Šarićevim poslovima

Nebojša koji je 90-ih godina otišao iz Pljevalja, uhapšen je na Banovom brdu u Beogradu, u januaru 2010. godine poslije višemjesečnog bjekstva.

Optužnica ga tereti da je bio najbliži saradnik Darka Šarića, a pred Specijalni sudom u Beogradu svjedočio je o švercu kokaina i kriminalnim aktivnostima Šarićevog klana u Italiji. Istražnim organima ispričao je za tri velike isporuke kokaina iz Južne Amerike, koje su tokom 2008. stigle u Italiju, a koje do tada nisu bile obuhvaćene istragom "Balkanski ratnik".

Joksović je kazao sudu da je Šarić novcem od prodaje droge finansirao biznismena Stanka Subotića Caneta

Sudu je rekao i da je Šarić koji je optužen za organizaciju šverca dvije i po tone kokaina iz Južne Amerike, novcem od prodaje droge finansirao biznismena Stanka Subotića Caneta.

Srbijanski mediji nakon Joksovićevog svjedočenja pisali su da je iz tamošnjeg MUP-a rečeno da nije bilo kompromisa i da je Joksović morao otkriti sve što mu je poznato da bi postao svjedok-saradnik. On je navodno zbog toga pričao isporukama sa više stotina kilograma kokaina i potvrdio dio optužnice koji se tiče organizatora kriminalne grupe čiji je vođa bio Darko Šarić. Navodno je do detalja objasnio kako je funkcionisala Šarićeva grupa, kako je nabavljan i prodavan kokain i kako je kasnije novac od prodaje droge prebacivan u legalne tokove i ulagan u druge poslove.

Slične eksplozije?

Nakon svjedočenja, Joksoviću su stigle prve prijetnje, poslije kojih su uslijedila i dva bombaška napada. Prvo su na zgradu njegove štamparije u Žarkovu ispaljene tri „zolje", a mjesec dana kasnije bačena je bomba na njegov kafić ,,La principesa", u istom naselju. Zbog toga je srpska policija podigla mjere njegove zaštite, a on i porodica od tada su premještani na nekoliko lokacija.

Joksović je u decembru prošle godine pokušao da pobjede autom u Mađarsku, ali gaje policija uhvatila i nekoliko dana čuvala zaključanog u stanu na tajnoj lokaciji u Beogradu.

Srbijanski mediji pišu da su iz srpskog MUP-a kazali da je eksplozija veoma sličnoj onoj u kojoj je prije deset dana stradao Boško Raičević rođak Andrije Draškovića.

Galerija

Bonus video: