PROMOCIJA ROMANA "TUĐEMILSKI SVICI"

Slova su sveta, ne smiju lagati

U romanu zamišljenom kao „Ljetopis Veljega Dola“ Vukanović prati jedan istorijski događaj - bitku na Tuđemilskom polju koja se odigrala 1042. godine i kojom je srednjovjekovna Duklja odbranila samostalnost
102 pregleda 1 komentar(a)
Slobodan Vukanović Nikšić, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Slobodan Vukanović Nikšić, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.06.2018. 08:14h

Slova su sveta, ne smiju lagati, zapisao je Slobodan Vukanović u uvodnom tekstu njegovog romana „Tuđemilski svici” koji je objavljen u decembru prošle godine i prvu promociju imao preksinoć u Nikšiću.

„Imaginarni spojevi, poetični opisi prirode i događaja“, kako je to ocijenila jedan od recezenata knjige Marijana Terić, ukazuju na to da je riječ o autoru koji „miješa žanrove unutar jednog djela“. A njegova „slova jesu sveta“, bez laži, samo su „obojana elementima tradicionalane i folklorne fantastike, karakteristične za period srednjovjekovne književnosti“.

U romanu zamišljenom kao „Ljetopis Veljega Dola“ Vukanović prati jedan istorijski događaj - bitku na Tuđemilskom polju koja se odigrala 1042. godine i kojom je srednjovjekovna Duklja odbranila samostalnost.

Terić ističe da se u romanu pojavljuju hrišćanski motivi, da autor dodaje elemente iracionalnog i da takav način pripovjedanja dozvoljava Vukanoviću da uvede u djelo „poseban tip fantastike u kome zakoni nebeskog svijeta kontrolišu zemaljska zbivanja“.

„Suočavanjem prirodnog i natprirodnog poretka svijeta narušava se struktura hronike kao istoriografskog djela, pri čemu se doprinosi neobičnosti naracije. Vukanović je svoje djelo obogatio savremenim pripovjedačkim postupcima. Autor tako vodi računa o svim narativnim elementima teksta pri čemu izlazi iz okvira realnog i istorijskog i odlazi u imaginarno i fantastičko“, istakla je Terić.

Prema njenim riječima Vukanović, služeći se postupkom postmodernista, vrši mistifikaciju autorstva a pripovjedanjem u prvom licu naglašava namjeru naratora da sačuva crnogorsku tradiciju od zaborava riječima „da se duša Duklje ne smije ugasiti jer ako se ugasi izgledaće kao da nikada nije ni postojala“.

„Djelom ‘Tuđemilski svici’ Vukanović pravi značajan iskorak u odnosu na formu istorijskog romana i donosi nova strukturna rješenja i nemimetički model pripovjednog svijeta koji se približava maniru postmodernističkih stvaralaca“, zaključila je Terić i istakla da pomenuti roman predstavlja izuzetan doprinos savremenoj crnogorskoj književnosti.

Borislav Cimeša, koji je takože recezent knjige, kazao je da je Vukanović individualista, istinski stvaralac i pisac koji pripada vrhu crnogorskog pjesništva, a da prelaz od poezije na prozu govori o njegovoj zrelosti.

„Ova knjiga je impresivno djelo koje obogaćuje, oplemenjuje, estetizuje našu savremenu prozu. Ovo je roman filozofije života naših predaka, filozofije i poetike svih malih naroda. On je integralni pogled na Duklju i podsjećanje na priče o našim precima.

Ovaj i ovakav poetski roman otkrivanja, a ne objašnjavanja, pričanja a ne prepričavanja, poetičnosti a ne mimetičnosti, mogao je da stvori samo posvećeni, istinski relevantni i nadahnuti pjesnički duh. Samo pjesnik koji sve što kaže, govori stihom“, kazao je Cimeša..

Slobodan Vukanović koji je objavio više od 20 knjiga poezije i proze, koje su prevedene na dvadesetak jezika, kazao je da je prva promocija organizovana u Nikšiću možda sudbinski predodređena ili je to njegov dug prema majci koja je iz Župe nikšićke i priznanje nikšićkoj publici koja zna šta je kultura i vrednuje je. Priznao je da nije neki govornik i da više voli da piše i da bude „u knjizi“ i umjesto govora pročitao uvodni tekst.

Moderator večeri, koju je organizovala JU Narodna biblioteka „Njegoš“, bio je prof. Mihailo Perošević koji je čitao odlomke iz knjige. Promocijom romana „Tuđemilski svici“ završen je majski repertoar Nikšićke kulturne scene 2018.

Preporučujemo za Vas