Kako od nečega napraviti ništa

Institut savremene umjetnosti organizuje izložbu “Unprofessional/Besposlen”, večeras u Art galeriji
101 pregleda 0 komentar(a)
Institut savremene umjestnosti, Unprofessional, Foto: Vijai Patchinelam
Institut savremene umjestnosti, Unprofessional, Foto: Vijai Patchinelam
Ažurirano: 01.06.2018. 08:04h

Ne morate biti vrhunski majstor da biste od nečega napravili ništa. Ne morate čak imati niti urođeni talenat, treba samo malo snalažljivosti”, poručuju iz Instituta savremene umjetnosti (ISU) povodom izložbe koja će biti otvorena večeras u podgoričkoj galeriji Art u 19 časova. ISU će na izložbi, koja je simbolično nazvana “Unprofessional/Besposlen” demonstrirati kako je to moguće sprovesti.

Publika će imati priliku da vidi i čuje umjetničke radove i intervencije crnogorsko-slovenačke umjetnice Lenke Đorojević, Adrijane Gvozdenović, Irene Lagator Pejović, Jelene Tomašević, Siniše Radulovića iz Crne Gore, Italijana Vijai Patchinelama i Flavia Favelija, Line Rice iz Hrvatske i Tare Langford iz Velike Britanije. Koncept izložbe je osmislilaNatalija Vujošević u saradnji sa ISU.

Svečano otvaranje izložbe pratiće muzički intermeco iz oblasti Hobi avangarde, koji izvode Nemanja Bečanović i Ljubomir Baćović, a iz ISU najavljuju da je “bife bogato snadbjeven”.

“Izložbom “Unprofessional”, Institut za savremenu umjetnost počinje saradnju sa Sekreterijatom za kulturu grada Podgorice i JU Muzeji i galerije Podgorice u okviru koje će kreirati kulturno obrazovni program u prostoru galerije Art, u Centru Podgorice”, najavljuju oni.

U istom prostoru ISU nastavlja program projekta “Preokupacije” predavanjima umjetnika i teoretičara Danila Prnjata “Rad (u umjetnosti)” koji će se održati petog juna, zatim predavanje “Društvene i umjetničke prakse suživota i nova kritička misao” hrvatske filozofkinje i teoretičarke Marine Gržnić sedmog juna i javni razgovor na temu “Kultura u egzilu” koji će se održati krajem juna.

Bonus video: