Ljekovita priroda: Hrana koja elimiše bolove

Ukoliko imate problema s bolovima i povredama, konzumacijom ovih namirnica možete da ih ublažite, a možda vam više neće biti potrebne ni tablete...
116 pregleda 0 komentar(a)
grožđe, Foto: Www.msn.co.nz
grožđe, Foto: Www.msn.co.nz
Ažurirano: 04.07.2012. 11:02h

Crno grožđe za leđa

Ovo voće puno je rezervatrola, snažne kombinacije antioksidansa koji blokira enzime koji oštećuju tkiva što može dovesti do bolova u mišićima i zglobovima. Rezveratrol pomaže u zaštiti protiv oštećenja hrskavice što uzrokuje bolove u leđima. Američka studija je otkrila da je ekstrakt višnje deset puta efikasniji od aspirina kada je u pitanju ublažavanje upala u tijelu. Ostale bobice bogate rezveratrolom su borovnice, brusnice i kupine.

Đumbir za koljena

Blokira prostaglandin koji je posrednik bolova. Đumbir se odavno koristi kao prirodna metoda ublažavanja bola, posebno u Indiji.

Istraživači su otkrili da se dvije trećine bolesnika s hroničnim bolom u koljenu manje žali na bol posle uzimanja dnevne doze ekstrakta đumbira punih šest nedjelja.

Soja za zglobove

Istraživači sa Univerziteta u Oklahomi otkrili su da ljudi koji pate od osteoartritisa, a uzimali su 40 grama sojinog proteina dnevno tri mjeseca, imaju za 30 posto manji bol u koljenu. Soja sadrži izoflavon i biljni hormon s jakim antiupalnim svojstvima, koji pomaže u smanjivanju neprijatnosti zbog bolova od osteoartritisa i drugih srodnih bolova u zglobovima.

Losos za vratni dio kičme

Omega-3 masne kiseline ključne su za održavanje imunog sistema, ali i suzbijanje upala i hroničnih bolova u vratu.

Osim lososa, druge ribe koje sadrže visoke nivoe EPA i DHA omega-3 masne kiseline su iverak, tunjevina, pastrmka, skuša i sardela.

Trešnje za artritis

Trešnje, ali i druge vrste bobičastog voća, sadrže velike količine antioksidansa – antocijanina koji je ključno jedinjenje za borbu s bolovima.

Kafa za bolove posle vežbanja

Ako ste se ikada pitali zašto ljekovi protiv bolova sadrže kofein, to je zato što kafa ublažava bolove. Takođe djeluje i kao prirodni blokator bola i posebno je dobar za posle treninga. Istraživači su otkrili da su pacijenti koji su pili dvije šoljice kafe posle vježbanja smanjili bolove koji se javljaju nakon treninga za gotovo 50 posto.

Žalfija za grlo

Ljekovita biljka koja se obično koristi za liječenje bolesti grla, kao što su angina, bolesti desni, laringitis, kao i drugih problema tipa glavobolje, modrica i lošeg pamćenja. Žalfija sadrži kiseline koji se apsorbuju u tijelu i djeluju kao antiupalni agens koji smiruje upalu mišića.

Bonus video: