Izložba likovnih pedagoga Bara

Povodom jubileja OŠ “Srbija” otvorena je druga Izložba likovnih pedagoga iz barskih škola
316 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Bar, Foto: Radomir Petrić
Izložba Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 01.06.2018. 07:45h

Povodom obilježavanja 140 godina rada OŠ “Srbija” u Starom Baru, u galeriji “Velimir A. Leković” je na inicijativu ove poznate obrazovne ustanove otvorena druga Izložba likovnih pedagoga škola Bara. Svoje radove predstavili su Muharem Muratović, Goran Ćetković, Jakša Ćalasan, Danijela Stanković Drobnjak, Predrag Pejaković, Snežana Brajović, Vesko Bubanja, Predrag Božović, Vesna Radovanović i Neda Popović.

“Ova izložba je kopča među generacijama na što se ponosimo, kvalitet koji se poklanja gradu, put i vodilja za dalje aktivnosti. To je i entuzijazam direktora OŠ “Srbija”Josipa Ćinćura koji je godinama primjer svojevrsne žrtve davanja i činjenja u prosvjeti, hvala mu na tome i hvala za ovu divnu ideju da seokupimo povodom velikog i značajnog jubileja. Ne gasimo tu iskru zbog generacija koje dolaze, ovo je primjer kako treba raditi”, rekao jeotvarajući izložbu slikar Muharem Muratović.

Upravnik galerije mr Milun Lutovac naveo je da je pored “zanatskog vladanja svim onim tehnikama kojima se ideja i inspiracija hvataju u neki viši smisao” ova izložba i dokaz “svojstven prosvjetnim radnicima koji se bave ovom strukom - a to je poznavanje mjere”.

“Počastvovan sam što su sada u galeriji otmenost i mjera, kao plod posvećenog pedagoškog rada, najbolji dokaz da negdje, iza fiktivnih zidova stvarnosti, djeluju i rade ljudi posvećeni struci, koji itekako poznaju i prate tragove likovnog stvaralaštva grada Bara. Jedan od prvih velikih likovnih stvaralaca, po kojem galerija u Baru nosi ime, Velimir A. Leković, bio je pedagog koji se pamti i po djelu i po moralnim principima kojih se do kraja svog života držao”, rekao je pored ostalog Lutovac.

Bonus video: