MANS podnio krivičnu prijavu protiv Damjanovića, Franovića, Žugića...

Tvrde da su Drecun i Žugić odgovorni, jer su utajili i javno falsifikovali podatke o načinu dobijanja i vraćanja kredita
84 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 17:19h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je danas specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, Đurđini Nini Ivanović, još jednu krivičnu prijavu protiv više osoba za koje se sumnja da su učestvovale i prikrile nezakonite radnje u Prvoj banci.Iz MANS-a su saopštili da su na spisku osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, kao i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović. Na spisku su i bivši član tog Odbora i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zarija Franović i nekadašnji izvršni direktor Prve banke, Predrag Drecun.„Na krivičnoj prijavi je i sama Prva banka, koja nije ispoštovala zakonsku proceduru u registrovanju podataka o računima of šor firmi u njoj. Kasnije se ispostavilo da je preko jedne od njih, Camarilla Corporation, koja se spominje u optužnici protiv Duška Šarića, oprano najmanje 7,4 miliona EUR“, navodi se u saopštenju MANS-a.Oni tvrde da su Drecun i Žugić odgovorni, jer su utajili i javno falsifikovali podatke o načinu dobijanja i vraćanja kredita, odnosno pomoći koju je Prva banka dobila od Vlade. Damjanović i Franović se, kako je objašnjeno, sumnjiče jer su zataškali te podatke umjesto da su, kao poslanici i članovi skupšitnskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, obavili kontrolnu ulogu i saopštili nepravilnosti.

Znali da je izvlačen novac iz budžeta

Iz MANS-a su podsjetili da je Skupština u julu 2010. godine usvojila novi Zakon o CBCG, kojim je omogućena promjena menadžmenta, koji je tri godine ukazivao na nezakonitosti u radu Prve banke.

Za guvernera CBCG tada je izabran Žugić, koji je bio predsjednik Odbora direktora Prve banke u periodu kada je ona dobila državnu pomoć od 44 miliona EUR.Iz MANS-a su saopštili da su nakon svega toga Žugić, Damjanović i Franović, kao članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na poziv Drecuna imali sastanak u Prvoj banci.„Žugić i Franović su bili upoznati sa načinom na koji je preko Prve banke godinama izvlačen novac iz državnog budžeta. Takođe, Damjanović je znatno prije sastanka u Prvoj banci znao za način na koji je ona vratila prvu ratu državnog kredita”, kazali su iz MANS-a.

Damjanović nije preduzeo ništa

Oni su podsjetili da je tada milion eura iz budžeta za nepunih pola sata 11 puta prebačen na račun Regionalnog vodovoda u Prvoj banci, koja ga je u isto vrijeme i isti broj puta vratila na račun državnog trezora.

„Damjanović nije preduzeo ništa za otkrivanje krivičnog djela i dobijanje informacija o načinu na koji je Prva banka vratila kredit, već je javno naveo da Odbor neće obavljati te provjere, jer parlament radi do petka, kada počinje ljetnja pauza”, saopštili su iz MANS-a.Damjanović je, kako tvrde u MANS-u, čak javno pravdao državnu pomoć Prvoj banci, koja nikada nije vraćena."Drecun je nakon sastanka sa Žugićem, Damjanovićem i Franovićem lažno saopštio da Prva banka posljednjih godinu i po svakodnevno radi u punoj likvidnosti, iako mu je bilo poznato da je banka izašla iz nelikvidnosti u septembru 2009. godine i to isključivo zahvaljujući državnom sredstvima od prodaje akcija Elektroprivrede (EPCG)", rekli su iz MANS-a.

„Damjanović nije preduzeo ništa za otkrivanje krivičnog djela i dobijanje informacija o načinu na koji je Prva banka vratila kredit"

Galerija

Bonus video: