U Nikšiću završena prva međunarodna filozofska škola

Moderno vrijeme stavlja nas pred problemskim pritiskom modernih tema, ali ne bez klasicističkih orjentira
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 16:59h

Međunarodna filozofska škola Noema, trjala je četiri dana u Nikšiću, a polaznici su slušali brojne predavače na temu slobode, identiteta i nasilja.

Eminetni predavači iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Makedonije su pred borjnim studentima, profesorima i brojnim zainteresovnim slušaocima i polaznicima.

„Italijanska poslovica kaže – vremena su teška ali moderna. Moderno vrijeme stavlja nas pred problemskim pritiskom modernih tema, ali ne bez klasicističkih orjentira i to iz dva razloga – prvo, filozofija ne može biti čista ako se ne govori o konstelaciji ’slobode, nasilja i identiteta’, drugo, pravo mjesto za to je škola, u izvornom smislu te riječi“, kazao je prof. dr Dušan Krcunović.

Moderno vrijeme stavlja nas pred problemskim pritiskom modernih tema, ali ne bez klasicističkih orjentira

On je kazao da su škole, u kojima se više ne uči o idealima, idejama i vrijednostima, postale „uslužna institucija korporativne kulture, priprema za uključivanje u radni proces po diktatu tržišta“.

„Kao što su um i sloboda dominante 18.vijeka, tako su progres i identitet idejne odrednice 19, a život i nasilje 20.vijeka. Da paradoks bude veći baš u minulom vijeku dogodila se erupcija nasilja, bezumlja, samim tim sumnja u um i društvenu legitimnost racionalnosti. Pod visokom temperaturom činilo se da je ispario stari prosvetiteljski univerzalistički i unifikujući diskurs. U stvari, promijenio je agregatno stanje, prešao u eterski oblik i zasitio atmosferu novom formom postojanja“, rekao je on.

Manifestacija u organizaciji Društva članova Matoce srpske u Crnoj Gori je završena dodjelom sertifikata polaznicima škole.

Bonus video: