Izađe li Bigović ponekad i da li telefonira

Slavica Šćekić, sestra pokojnog Šćekića, podržala je predlog tužioca i dodala da treba da se ispitaju sve okolnosti u vezi sa intervjuom
156 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 15:22h

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović zatražila je juče da sud ispita kako je Ljubo Bigović, okrivljeni u slučaju ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića, telefonom kontaktirao sa novinarom, a na osnovu intervjua objavljenog u “Vijestima” 30. januara 2012.

“Interesantno je kako je Bigović imao nesputanu komunikaciju sa novinarom”, rekla je Radović, dodajući da je Bigović na taj način prekršio pravila kućnog reda i Zakonik o krivičnom postupku (ZKP).

Dodala je da je predsjednik Višeg suda zvanično saopštio da ni novinar, a ni Bigović nijesu dobili odobrenje za objavljivanje intervjua.

“Predlažem da se, tim povodom, pročita i izjašnjenje ZIKS-a. Za optužbu je relevantno da je Bigović, takođe pod nerazjašnjenim okolnostima, izlazio iz Istražnog zatvora u Spužu u noći između 22. i 23. avgusta 2005, da se sastao sa Ljubom Vujadinovićem, što je svjedok Darko Jovanović potvrdio. Takođe, da se pročita izjašnjenje ZIKS-a tim povodom”, kazala je Radović.

Slavica Šćekić, sestra pokojnog Šćekića, podržala je predlog tužioca i dodala da treba da se ispitaju sve okolnosti u vezi sa intervjuom i navodnim Bigovićevim izlaskom iz Istražnog zatvora.

Dodala je da Bigović ima nekog u institucijama sistema.

Advokat Borivoje Borović se protivio ovim dokazima, ocijenivši ih zlonamjernim, i da vode oduglovačenju sudskog procesa.

“Smatram da su predloženi novi dokazi izraz nemoći tužioca. Djelimično citira odluku Apelacionog suda, a djelimično prećutkuje. U toj odluci piše da je neprihvatljivo insistiranje tužioca u žalbi da je Bigović izlazio iz zatvora 22. i 23. avgusta 2005, kod utvrđene činjenice izjašnjenjem ZIKS-a i Dušana Bijelića, načelnika Istražnog zatvora, da se Bigović nalazio u Istražnom zatvoru od 11. avgusta do 02. septembra 2005.

Dovođenjem izlaska iz zatvora pod nerazjašnjenim okolnostima u vezu sa intervjuom koji nije autorizovan, govori o tome da je tužilac pristrasan. Ovo je zlonamjeran stav tužioca. Sudsko vijeće treba da odbaci ovakve zlonamjerne predloge”, kazao je Borović.

Radović je odgovorila da u njenim predlozima nema nikakve zle namjere: “I tužiocu je stalo da se ispitaju sve činjenice koje idu u korist okrivljenog, kao i one koje idu u korist optužbe”.

Prema navodima optužnice, suvlasnik hotela ”Splendid” Žarko Radulović tjeran je da kupi kuću Borete za dva i po miliona eura, što je cijena, po ocjeni tužioca, veća od tržišne. Prema optužnici, 30. avgusta 2005, oko jedan sat poslije ponoći, ubijen je Šćekić. Zbog podstrekavanja na ubistvo okrivljeni su Saša Boreta i Ljubo Bigović, dok su zbog ubistva inspektora okrivljeni Ljubo Vujadinović i Milan-Čila Šćekić. Alan T. Kožar je okrivljen sa Bigovićem i Boretom za pokušaj reketiranja Radulovića i podmetanja eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”.

Tužilac je predložila da se u nastavku dokaznog postupka provede ugovor o kupoprodaji parcele koji se graničio sa placem i kućom Nikole Borete u Bečićima.

Navela je da je 2005. cijena kvadrata placa u Bečićima iznosila 250 eura, što je, po ocjeni Radović, suprotno nalazu vještaka građevinske struke Marku Radunoviću, koji je naveo da je cijena kvadrata 700 eura.

“Radunović je dao nalaz o vrijednosti placa i kuće koja je u njegovom vlasništvu i njegovog brata... To je kao kada bi rekli - Kinez je žut, limun je žut, pa je logično da je i Kinez limun.

Advokat Dragoslav Ognjanović, branilac Vujadinovića, rekao je da je 2005. bila godina ekspanzije cijena nekretnina, da je to već utvrđeno nalazima vještaka, pa je ovaj predlog tužioca ocijenio kao pokušaj da bi se odugovlačilo suđenje.

“Radunović je dao nalaz o vrijednosti placa i kuće koja je u njegovom vlasništvu i njegovog brata... To je kao kada bi rekli - Kinez je žut, limun je žut, pa je logično da je i Kinez limun. Ovo je zapravo namjera tužioca da se utvrdi da je Bigović pod nerazjašnjenim okolnostima razgovarao mobilnim telefonom i dao intervju i da dokaže činjenicu da je pod nerazjašnjenim okolnostima izlazio iz pritvora u noći 22/23. avgusta 2005.

Ipak, daleko važnije je da se sasluša Mirko Subotić, kako bi se provjerila izjava Žarka Radulovića”, zaključio je Ognjanović. Njegov predlog podržali su i ostali branioci okrivljenih, advokati Branislav Durutović i Dragoljub Đukanović.

Suđenje se nastavlja 19. jula kada će vijeće odlučiti o predlozima.

Galerija

Bonus video: