Istraga o napadu na Lakić nije za Komisiju

Obrad Stanišić zatvorio kontrolno saslušanje na Odboru za bezbjednost, Brajović bi pustio novinare iz Komisije da čuju dokle je stigla istraga o pokušaju ubistva Olivere Lakić
52 pregleda 2 komentar(a)
napad Olivera Lakić, Foto: Filip Roganović
napad Olivera Lakić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.06.2018. 05:32h

Dokle se stiglo u istrazi ranjavanja novinarke “Vijesti” Olivere Lakić danas će na zatvorenoj sjednici saznati članovi skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost iz vladajuće koalicije, dok će predstavnici Komisije za istrage napada na novinare biti uskraćeni.

Saslušanje VDT Ivice Stankovića, SDT Milivoja Katnića, ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i v.d. direktora policije Veska Damjanovića, kao i direktora ANB Dejana Peruničića biće održano u posebnoj skupštinskoj prostoriji napravljenoj za te prilike. Na dnevnom redu je i bezbjednosna situacija u državi.

Predsjednik Odbora Obrad Mišo Stanišić rekao je sinoć “Vijestima” da Zakon o parlamentarnom nadzoru i Zakon o tajnosti podataka ne dozvoljava prisustvo osoba koje nijesu poslanici i da on poštuje propise. Stanišić je podsjetio i da je na dnevnom redu kontrolnog saslušanja ukupna bezbjednosna situacija u državi.

On se pozvao na član Zakona o tajnosti podataka u kome piše da “organi i organizacije..., koji od ovlašćenog lica koje je odredilo stepen tajnosti podatka dobiju na korišćenje tajni podatak, ne smiju ga bez saglasnosti tog lica davati drugim korisnicima, osim u slučajevima utvrđenim ovim zakonom i propisima donijetim na osnovu ovog zakona”.

Komisija je tražila da njeni predstavnici prisustvuju Odboru, jer posjeduju dozvole za pristup podacima označenim najvišim stepenom tajnosti.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekao je sinoć “Vijestima” da je on predložio Stanišiću da sjednici prisustvuju predstavnici Komisije jer se radi o kolegama, ali da on donosi odluku.

Demokratski front ranije je tražio da sjednica bude javna i da bi oni prisustvovali. Član Predsjedništva DF-a Predrag Bulatovićrekao je da je “zatvorena sjednica i bez opozicija farsa i fingiranje kontrole, kao i stvaranje trulog kompromisa među članovima DPS-a”.

Olivera Lakić je ranjena 8. maja ispred zgrade u kojoj stanuje.

Premijer Duško Marković rekao je prošle sedmice da su naručioci likvidacija u Crnoj Gori na adresama u Evropi i da očekuje saradnju bezbjednosnih službi u njihovom hapšenju. Policija i tužilaštvo sem neriješenih napada na novinare, nijesu riješili ni brojne eksplozije i ubistva u državi.

Bonus video: