Izložba Anđelka Arnautovića 6. jula u Baru

Arnautović je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, od 1963, a izložba u Baru će biti njegovo 38. samostalno predstavljanje
158 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 11:26h

Slikar Anđelko Arnautović predstaviće se 6. jula barskoj publici samostalnom izložbom u Centru za kulturu.

Arnautović će izložiti 25 slika u tehnici ulje na platnu i 25 crteža perom, a psotavka je posvećena unuci Gordani, rekao je slikar "Vijestima" .

Svi izloženi radovi su nastali u posljednje dvije godine "u najtežim živornim uslovima koje sam imao od svog rođenja".

Artnautović koji je godinama živio u Herceg Novom a u psoljednje vrijeme živi u Budvi, za glavne motive svoje poetike uzima more, školjke i žene.

"Živio sam 50 godina u Novom i imao sam brod sa kojim sam plovio tako da sam od svitanja do mraka bio na pučini i pomno posmatrao da bih zapamtio najljepše stvari koje je bog stvorio. Pokušao sam da likovno spojim te stvari a koliko sam u tome uspio, pokazaće izložba" rekao je on.

Arnautović je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, od 1963, a izložba u Baru će biti njegovo 38. samostalno predstavljanje.

Jedna od najstarijih crnogorskih slikara je ispričao da je trebalo da dobije nacionalnu penziju 1972. godine, ali da se to nije dogodilo jer je je tada imao izložbu mkoja je bila otvorena "cijelih 5 minuta".

"Radovi su skinuti a izložba je propala jer sam u to vrijeme na sloke stavio potpis Anđelko Arnautović Pobožni, što je bilo nezamislivo. Tada su mi rekli da se obratim crkvi za penziju" priča energični 78-godišnji umjetnik.

On je kazao da je predstojeća izložba prodajna ali da nije siguran da će biti kupaca jer "ljubitelji slikarstva, nisu što su nekad bili" i da kupuju slike jer im se slažu sa enterijerom.

Arnautović je rođen na Cetinju 1935. godine. Umjetničku školu je završio u Splitu. Studije pohađao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Specijalizovao zidno slikarstvo i unutrašnji enterijer u Parizu, "Ecole de Bozar".

Dobitnik je stipendije Saveznog ministarstva za kulturu za usavršavanje slikarstva u Parizu. Bavio se umjetničkim i pedagoškim radom u Herceg Novom. Član je ULUCG, od 1963. god.

Bonus video: