Anka Burić na izložbi o životu Grafičkog kolektiva

Izložba „Otisak vremena - Fragmenti iz istorije“ otvorena je u Beogradu 28. maja
179 pregleda 0 komentar(a)
Anka Burić, Foto: Crnogorskislikari.wordpress.com
Anka Burić, Foto: Crnogorskislikari.wordpress.com
Ažurirano: 01.06.2018. 08:19h

Izložba „Otisak vremena - Fragmenti iz istorije“ posvećena životu Grafičkog kolektiva otvorena je u Beogradu 28. maja.

Svojim konceptom ovaj izbor fokusira se na najznačajnije događaje, ličnosti i datume koji obilježavaju sedam decenija rada Grafičkog kolektiva, od osnivanja 1949. godine, kada postaje žarište umjetničkog i kulturnog života Srbije i bivše Jugoslavije, do danas.

Fragmente iz istorije čini izabrani materijal - video i foto dokumenta sa izložbi, grafike, plakati, novinarski i kritičarski osvrti, publikacije i drugo - dragocjena dokumenta koja svjedoče o aktivnoj, prepoznatoj i priznatoj ulozi Grafičkog kolektiva, mjestu susreta kulturne elite Srbije i bivše Jugoslavije, simbolu grada i neodvojivog dijela nacionalnog duhovnog identiteta.

Tako su segmenti izložbe posvećeni osnivačima, Arti i drugim projektima, grafici i grafičkom dizajnu, kolekciji, prostoru… Ostvareni profesionalni dometi vidljivi u ovom izboru - kontinuitet u radu na afirmisanju umjetničke grafike i drugih likovnih medija, hiljade izložbi i umetnika, visoki standardi realizacije programa - pozicioniraju Grafički kolektiv, kao jednu od najznačajnijih ustanova na nacionalnoj i internacionalnoj kulturnoj mapi, čiji dalji rad je ugrožen iseljenjem koje predstoji za mjesec dana.

Na ovoj izložbi, Crna Gora predstavljena je kroz radove grafičarke Anke Burić.

Ovaj projekat je i apel o neophodnosti opstanka ove kuće, značajnog elementa nacionalnog kulturnog bića.

Tokom trajanja postavke organizovaće se susreti sa umjetnicima, istoričarima i kritičarima.

Izložba je otvorena do 9. juna.

Bonus video: