“Otac” za početak Purgatorija

Kultnom predstavom “Otac na službenom putu” po tekstu Abdulaha Sidrana počinje takmičarski dio
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 17:20h

Predstava “Otac na službenom putu” u produkcji beogradskog “Ateljea 212” večeras će biti izvedena sa početkom u 21.30 sati na ljetnjoj pozornici u Tivtu u sklopu takmičarske konkurencije međunarodnog Festivala mediteranskog teatra koji se u Tivtu održava u sklopu manifestacije kulture “Purgatorije”.

Kultno djelo jednog od najznačajnijih autora eks-jugoslavenske pozorišne i filmske umjetnosti – Abdulaha Sidrana u režiji Olivera Frljića, otvoriće tako niz od ukupno 11 predstava u produkciji teatarskih kuća iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, a koje je selektorka Festivala mediteranskog teatra Tanja Mandić - Rigonat odredila za ovogodišnju smotru u Tivtu.

“Otac na službenom putu” je priča o jednoj sarajevskoj porodici u ranim pedesetim godinama, u vrijeme sukoba Tita i Staljina, postavljena kao sjećanje dečaka Dina, a čiji otac u informbiroovskim previranjima završava u zatvoru. Jedna očeva neoprezna i usputna izjava pred ljubavnicom, udružena sa njenom ljubomorom i osvetoljubivošću, potpuno će promijeniti život čitave porodice.

Predstava kroz intimnu priču oslikava svu kompleksnost tog političkog trenutka, preispituje nesrećno vrijeme i istorijske događaje koji se prelamaju preko sudbina običnih, nedužnih ljudi.

U predstavi „Ateljea 212“ igraju Vlastimir Đuza Stojiljković, Gligorije Marinković, Branislav Trifunović, Hana Selimović, Feđa Stojanović, Ivan Jevtović, Aleksandra Janković, Nikola Jovanović, Tanja Petrović, Miloš Klanšček, Aljoša Vučković, Danica Maksimović, Jelena Blagojević, Erol Kadić, Miodrag Krstović i Irena Popović.

Uz glumce, na sceni su i muzičari Nikola Dragović (violina), Đorđe Antić (trombon), Uroš Antić (udaraljke), Vladimir Gurbaj (klavir) i Danilo Tirnanić (udaraljke). Scenografiju predstave „Otac na službenom putu“ potpisuje Marija Kalabić, kostime je uradila Sandra Dekanić, a muziku je napisala Irena Popović.

Publika se poklonila Đuzi

Predstava” Otac na službenom putu” sinoć je izvedena na sceni na Svetom Stefanu, a publika je ispratila višeminutnim ovacijama.

Velikanu srpskog glumišta, Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću (u Sidranovoj priči igra dječaka Dina), poklonilo se prepuno gledalište Svetog Stefana.

Bonus video: