ODAKLE ZOVEM

Međunarodni književni festival u Podgorici: Priče i film prvog dana

Jedan od segmenata festivala je i konkurs za najbolju kratku priču Vranac 2012
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 16:06h

Međunarodni književni festival “Odakle zovem” počinje u ponedjeljak u Podgorici malim sajmom izdavača u 18 sati u knjižari Karver.

Festival će trajati do 5. jula, a tokom tri dana će se odvijati u knjižari Karver, na Cetinju i Vinskom podrumu Šipčanik, uz brojne programe čitanja poezije i proze, razgovora o filmu i književnosti i gostovanja velikim imena književnosti regiona.

Jedan od segmenata festivala je i konkurs za najbolju kratku priču Vranac 2012, čiji će se rezultati znati posljednjeg dana festivala kada će se dodijeliti nagrade najboljima.

Prvi književni program počinje večeras u 19 sati promocijom knjige “Malvina i druge priče” Mirka Kovača, o kojoj će govoriti urednik Karverovog izdanja Božo Koprivica i Varja Đukić. U zbirku priča su uvrštene Kratki životopis Akima Kukina, Voda se popela do grla, Rane Luke Meštrevića, Tripo Ðapić, Teškaš, Dan i noć, Putovanje s Tinom, Trideset treća godina života, Sjećanje na šarenu pticu, Pukotina, Otac i njegove riječi, Slike iz obiteljskog albuma, Životopis Malvine Trifković.

Nakon toga slijedi muzički program u kojem učestvuje hor “Stanko Dragojević”, a posljednji program prvog dana su filmski segment Kratki rezovi , tokom kojeg će biti prikazana epizoda iz serijala o Titu Lordana Zafranovića a o pola vijeka stvaralaštva ovog reditelja govoriće Koprivica, Andro Martinović i sam reditelj.

Festival Odakle zovem se nastavlja u utorak u Ministarstvu kulture na Cetinju, kada će na tribini Nostalgija za horizontom -crnogorski romanopisci na kraju drugog milenijuma govoriti pjesnici Tomaž Šalamun, Vladimir Kopicl, Pavle Goranović, Marko Pogačar hrvatski izdavači Nenad Popović i Kruno Lokotar, dramaturzi Božo Koprivica i Ljubomir Đurković, kritičar Teofil Pančić, crnogorski pisac Andrej Nikolaidis i Faruk Šehić iz BiH. Moderator je Vladimir Vojinović.

U utorak će biti prikazan Zafranovićev film Okupacija u 26 slika u CNP-u.

U 20 sati i 30 minuta će biti održano književno veče jednog od najpoznatijih i najuticajnihih evropskih pjesnika Tomaža Šalamuna s kojim će razgovarati pjesnici Vladimir Kopicl i Vladimir Đurišić.

Sat vremena nakon toga govoriće se o stvaralaštvu Rejmonda Karvera, o kome će govoriti Ljubomir Đurković, Ognjen Spahić, Tes Galager i Flavio Rigonat.

Za kraj drugog dana festivala predviđeno je veliko čitanje poezije na kom će nastupiti pjesnici iz regiona Tes Galager, Tomaž Šalamun, Vladimir Kopicl, Mirjana Stefanović, Ibrahim Hadžić, Mladen Lompar, Ljubomir Đurković, Pavle Goranović, Aleksandar Bečanović, Vladimir Đurišić, Nebojša Nikčević, Marko Pogačar, Martina Vidaić, Faruk Šehić, Dušan Đurović, Dragana Tripković, Jelena Nelević. Moderator je Kruno Lokotar, urednik izdavačke kuće Algoritam.

Galerija