Performans grupe "Four" u bolnici Danilo I

Radovi su izloženi u prostorima stare napuštene bolnice a Hospitalizacija je naziv koji asocira na opšte stanje umjetnosti
223 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 16:18h

U staroj bolnici "Danilo I" na Cetinju otvorena je izložba " Hospitalizacija " umjetničke grupe FOUR koju čine crnogorski slikari Ivan Đurišić, Srđan Ilinčić, Vidak Radmilović i Srđa Radulović.

Radovi su izloženi u prostorima stare napuštene bolnice a Hospitalizacija je naziv koji asocira na opšte stanje umjetnosti i na potrebu za njegovim poboljšanjem.

Zbog toga se produkcija Enter odlučila za svojevrsni performans prilikom otvaranja, pa je publika prisustvovala odlasku umjetnosti na ivici snaga u ruiniranu bolnicu.

“Umjetnost” je otjelotvorila glumica Branka Stanić a monolog je napisala Ksenija Popović.

Crnogorski umjetnici su kazali da je Hospitalizacija zapravo više od izložbe, te da je to u stvari jedan dio njihovog promišljanja o stvaranju i o potrebi da se umjetnost pokaže u stanju u kojem zapravo, prema njihovom mišljenju i jeste.

Ona je na margini društvenog života, a umjetnik je sasvim potisnut a njihov angažman kroz Hospitalizaciju ukazuje da je kranje vrijeme da se prihvati činjenica da je “umjetnost u zapećku” i da se mora (iz)liječiti.

Pored performansa, publika je mogla da čuje i opersku pjevačicu Alisu Popović, koja je u pratnji pijanistkinje Ivane Naumovske izvela četiri operske arije.

Na ovaj način su organizatori objedinili gotovo sve vidove stvaralaštva, koji su funkcionisali zajedno pred objektom u kojem se odavno ne liječi a u kom su slike.

Umjetnici su kazali da su izložili “štafelajno slikarstvo” i da to predstavlja tradicionalizam, jer su htjeli da ukažu na činjenicu da je novo vrijeme donijelo česte prelaske moderne umjetnosti u šund. Zbog toga su se odlučili i za performans, koji će izvesti profesionalna glumica a napisala ga je književnica kako bi vratili priču koja je opstala kroz cijelu istoriju civilizacije.

Grafičar Srđa Radulović je kazao da su njih četvorica ekipa koja se druži još iz studentskog doba

Grafičar Srđa Radulović je kazao da su njih četvorica ekipa koja se druži još iz studentskog doba te da su se svi u jednom trenutku našli u nekoj kreativno poluinertnoj fazi iz koje je nakon izuzetno uspješne podgoričke izložbe došlo do ove ozbiljnije priče o kulturi danas.

Ivan Đurišić je rekao da je ideja projekta FOUR nastala na zajedničkoj težnji da se popularizuje likovna umjetnost kao i umjetnik stvaralac koji je trenutno na društvenoj margini.

Predstavnica produkcije “Enter” Vanja Kljajević kazala je da projekat FOUR predstavlja koncept izlaganja na gradski atraktivnim lokacijama, sa izazovom vaninstituncionalnog predstavljanja javnosti.

"Nakon uspješno održane prve izložbe u Podgoričkom kafeu “Galerija” odlučili smo da aktivnosti nastavimo na Cetinju a izbor lokacije, kulturno-istorijskog spomenika Crne Gore, ne ističe samo značaj izložbe, već i koncept društvene odgovornosti, odnosno želju da istaknemo planiranu rekonstrukciju fasade bolnice “Danilo I”", kazala je Kljajevićeva.

Djela četiri crnogorska autora tokom narednih dana biće izložena i u prostoru nekadašnjeg Italijanskog poslanstva na Cetinju.

Galerija

Bonus video: