Stigao obdukcioni nalaz: Ulcinjanka preminula prirodnom smrću

Trudnoća kod pokojne Alović odvijala se normalno sve do šest dana pred smrt kada se ljekarima u ulcinjskom porodilištu požalila na bolove po dnu stomaka
117 pregleda 6 komentar(a)
Naida Alović, Foto: Privatna arhiva
Naida Alović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.05.2018. 14:09h

Porodilja iz Ulcinja Naida Alović (32), umrla je prirodnom smrću usljed iskrvarenja, saopšteno je iz Višeg državnog tužilašta.

U tom tužilaštvu nedavno je formiran predmet povodom utvrđivanja okolnosti pod kojima je prvog maja u Kliničkom centru. preminula mlada Ulcinjanka, četiri sata nakon što je rodila žensko dijete.

"Radi objektivnog informisanja, upoznajem javnost, da su vještak sudskomedicinske struke i patolog, nakon obavljene ekshumacije i obdukcije tijela, dostavili tužilaštvu nalaz sa mišljenjem da je smrt kod pok. N.A. prirodna i da je nastupila uslijed iskrvavljenja. Tužilaštvo će u daljem toku postupka, putem sudsko-medicinskog vještačenja, utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti koje su prethodile nastupanju smrti kod pok. N.A.", piše u saopštenju.

Trudnoća kod pokojne Alović odvijala se normalno sve do šest dana pred smrt kada se ljekarima u ulcinjskom porodilištu požalila na bolove po dnu stomaka. Pregledana je i zbog ultrazvučno potvrđene oskudne količine plodove vode i mogućeg prijevremenog porođaja upućena je u barsku bolnicu a nakon toga prebačena je za Podgoricu.

Porodila se više od mjesec ranije od predviđenog termina. Komplikovani operativni zahvat nakon porođaja, nije uspio. Porodica je tada odbila obdukciju ali je deset dana kasnije na zahtjev tužilaštva a po nalogu istražnog sudije, urađena ekshumacija kojoj je prisustvovala tužiteljka Višeg tužilaštva Tanja Čolan Deretić.

Iako je njen suprug Arjan ranije kazao da su ljekari učinili sve što je u njihovoj moći, Naidin brat Rifat Đeljošaj javno je iznio sumnje u adekvatan medicinski tretman, zbog čega je saslušan u podgoričkoj policiji. On je podsjetio da je njegova sestra prije sedam godina imala težak porođaj u Baru, da je usljed krvarenja, jedva ostala živa te da je zbog toga i prebačena u KBC. Kazao je i da je zbog straha od novog porođaja, Naida tražila carski rez ali da ljekari nijesu udovoljili njenoj želji.

"Vijestima" su tada iz Kliničkog centra odgovorili "da je porodica upoznata o svim preduzetim mjerama tretmana sada pokojne porodilje, a koje su sprovedene u skladu sa medicinskom doktrinom i važećim protokolima".

Đeljošaj je kazao da je djevojčica dobro ali da je prilikom porođaja zadobila povrede i da ima gips. Ona je i dalje pod tretmnaog medicinskog osoblja u Kliničkom centru.

Na pitanje o povredama novorođenčeta, iz Kliničkog centra je saopšteno "da je porodica, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o pravima pacijenata upoznata o zdravstvenom stanju djeteta".

"S tim u vezi, poštujući navedene zakone, ne možemo Vam dati više informacija ovim povodom", piše u odgovoru.

Đeljošaj je kazao da su doktori u KBC kazali da je dijete povrijeđeno jer nije bilo dovoljno plodove vode.

On je na njegov zahtjev, ranije razgovarao i sa dr Snežanom Raspopović, zamjenicom direktorke Kliničkog centra i načelnicom Odjeljenja za ginekologiju i njenim saradnicima.

Iz KCCG tada nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" u vezi sa razgovorom Đeljošaja i dr Raspopović.

Bonus video: